Frank Raes vertrekt als een tevreden man: "Maar het zal toch raar aanvoelen"

  De Sporza-redactie zal er na vanavond iets anders uitzien, want Frank Raes (67) trekt de deur definitief achter zich dicht. Het VRT-icoon verlaat het huis met veel liefde en heeft nog heel wat toekomstplannen.

  Eigenlijk ging Frank Raes 2 jaar geleden al met pensioen, maar hij bleef nog als zelfstandige werken voor de VRT en Sporza. Zo presenteerde hij sinds die tijd niet alleen Extra Time, maar was hij ook elke dag op het scherm te zien tijdens de Olympische Spelen. 

   

  "Ik heb er vrede mee, ook al zal het raar aanvoelen", vertelde hij bij Radio 1.

   

  "Maar ik vertrek hier als een tevreden mens. Deze job vroeg altijd veel energie. Je moet deze job dan ook aan 120% doen, je kon het niet laten hangen. Tijdens de vorige Olympische Spelen moest ik er elke dag om half 4 uit. Dat weegt wel."

  Frank Raes presenteerde vorige zomer het ochtendmagazine van de Olympische Spelen

  Frank Raes presenteerde in een tijdspanne van 13 jaar 434 afleveringen van Extra Time. En daar blikt hij met trots op terug. 


  Raes: "We waren in Vlaanderen de oer-talkshow rond voetbal. We wilden graag stevige en spontane discussies: wel voorbereid, maar niets was afgesproken.”


  "Intussen rijzen de podcasts uit de grond. In die 12 jaar is de wereld enorm veranderd. Het nieuws moet er direct zijn en dat is mede door de sociale media."


  "Ik herinner me zo nog een reportage over de Gouden Schoen halfweg de jaren '80. Maandag werd die uitgereikt, donderdag werd de reportage uitgezonden. Dat is nu ondenkbaar."

  We waren in Vlaanderen de oer-talkshow rond voetbal. We wilden graag stevige en spontane discussies: wel voorbereid, maar niets was afgesproken

  Frank Raes begon in 1978 bij de radio om in 1988 naar televisie over te stappen. Daar werkte hij onder anderen samen met Carl Huybrechts en Mark Uytterhoeven. Als u Frank Raes alleen met voetbal associeert, dan heeft u het mis. 

   

  "Bij de radio deed ik toen basketbal, biljarten en toernooien als Roland Garros. Ik ging ook verschillende keren naar de Olympische Spelen. Mijn absolute hoogtepunt was de gouden medaille van Fred Deburghgrave. Ik zie het blauwe blinkende water nog voor me. In de voormiddag zwom hij naar een wereldrecord, in de namiddag werd hij olympisch kampioen. Het duurde welgeteld een minuut, maar toch blijft dat bij."


  En wat nu? Frank Raes blijft commentaar geven bij de Jupiler Pro League op een van de betaalzenders. Daarnaast blijft hij fotograferen en zit er ook een driedelige docu over het Heizeldrama in de pijplijn. 


  "Het Heizeldrama was beklijvend. Ik was er die dag aanwezig naast Jan Wauters. ’s Middags was ik al op de grote markt geweest. Daar was er verbroedering. Maar 's avond brak de hel los. Ik zag de lijken liggen. Het was een ravage, oorlogsgebied."