Het parcours van de Vuelta: start in Utrecht, 9 aankomsten bergop en slechts 1 tijdrit

  Op 19 augustus wordt in Utrecht de start gegeven van de Vuelta 2022. Na drie etappes in Nederland trekken de renners naar Spanje. De 77e Ronde van Spanje telt komende zomer onder andere 6 vlakke etappes, een tijdrit en een ploegentijdrit en ook 9 stevige bergetappes.

  Normaal zou het Vuelta-circus al in 2020 halt houden in Nederland, maar door de coronacrisis zal dat uitstapje pas voor komende zomer zijn. De renners starten op 19 augustus met een ploegentijdrit in Utrecht. Daarna zijn er nog twee ritten in Nederland.

   

  Daarna gaat het naar Spanje voor een klassieke Vuelta. Er zijn in totaal 6 kansen voor sprinters en 9 bergetappes. Die finishen ook bijna allemaal bergop. Er zijn nog 4 overgangsetappes en voor tijdrijders blijft het bij een individuele tijdrit en de ploegentijdrit.

   

  De berggeiten komen uitgebreid aan hun trekken met in etappe 9 bijvoorbeeld een aankomst naar "Les Praeres" met stijgingspercentages tot wel 25 procent. Ook de Sierra Nevada staat op het programma, ook daar met een finish op de top.

   

  De enige individuele tijdrit wordt na de tweede rustdag gereden. Het is een vlakke tijdrit van 31 kilometer tussen Elche en Alicante.

   

  Er zijn geen lange etappes te zien in deze Vuelta. Op geen enkele dag werkt het peloton meer den 200 kilometer af. De renners zullen 3.280,5 kilometer in de benen hebben wanneer ze in Madrid over de finish rijden op 11 september.