Ga naar de inhoud

De Belgische mannen in Rimini:

 

  • Luka Van den Keybus
  • Noah Kuavita
  • Maxime Gentges
  • Victor Martinez
  • Glen Cuyle
  • Nicola Cuyle (individueel en reserve)

Ze spiegelden zich aan Rode Duivels, maar turners grijpen naast EK-teamfinale: "We pieken ernaast"

 wo 24 april 2024 21:05
" "
Noah Kuavita viel als enige Belg niet op het paard met bogen.

Met 247 punten doorstoten naar de teamfinale van het EK en revanche nemen voor het WK. Dat was het grote doel van de Belgische turners in Rimini, maar op het paard en de rekstok liep het mis. "Het ging over een millimeter", sakkerde Noah Kuavita. De Belgen werden 14e (op 30 deelnemers), enkel de top 8 stoot door.

"Iedereen is fit, ook mentaal, om te presteren."

 

Met veel zelfvertrouwen begonnen de Belgische mannen aan de kwalificaties van het EK turnen. Het doel: voor het eerst de teamfinale halen.

 

Maar al na het eerste onderdeel, het paard met bogen, stonden de Belgen voor een aartsmoeilijke opdracht.

 

Sterkhouder Maxime Gentges, die vorig jaar nog EK-zilver pakte, viel. De slechtste score telt niet mee, maar ook Luka Van den Keybus en Victor Martinez vielen van het paard.

 

"Teleurgesteld en wat boos", omschreef Glen Cuyle, die vanaf de zijlijn toekeek, zijn gevoel. Snel de ontgoocheling doorslikken, was dan ook de boodschap. Kapitein Van den Keybus riep het Belgische team samen. "Als een iemand valt, valt het hele team", verklaarde hij. "We moesten als team resetten."

 

Met succes. Glen Cuyle haalde "motivatie uit de teleurstelling" en turnde een heel sterke oefening in de ringen. Met 14.500 maakte hij kans op een individuele finale, maar Cuyle eindigde net niet in de top 8.

Ook de brug en sprong leverden geen problemen op voor de Belgen. Zou het nog kunnen? Met de rekstok moest het sterkste nummer van Noah Kuavita nog komen.

 

Maar ook daar werd het "een domper" voor de Belgen. Kuavita, vorig jaar nog in de finale, viel twee keer. 

 

"Het is dramatisch", stelde Van den Keybus. "Noah heeft het potentieel om wereldkampioen te worden, maar laat het hier wat liggen."

 

Kuavita was dan ook "erg teleurgesteld". "Het is jammer dat het niet lukt als het moet, maar het kan altijd misgaan in het turnen", zei hij.

 

"Ik had me goed voorbereid en ik had zelfvertrouwen, maar op een van de makkelijkere onderdelen van mijn oefening loopt het mis. Op training was dat nog nooit gebeurd. Het gaat over een millimeter."

 

Op de vloeroefening probeerden de Belgen de schade nog te beperken, maar met 241.529 bleven ze ver onder hun doel van 247 punten. Ook een kwalificatie voor de teamfinale verdampte.

Net niet, zoals de Rode Duivels

Op het WK grepen de Belgen met een 15e plek nog naast tickets voor de teamfinale én de Olympische Spelen. In Rimini aasden ze op revanche, maar die draaide uit op een teleurstellende 14e plaats.

 

"We vergeleken ons met de Rode Duivels, de gouden generatie", verklapte Kuavita. "Die hadden ook het potentieel om een WK- of EK-finale te halen."

 

Maar net als op het voetbalveld lukte het in de turnzaal niet. "We moeten nu terug naar de trainingszaal om het de volgende keer wel klaar te spelen."

 

Van den Keybus komt tot dezelfde conclusie. "Zonder piekmoment kan je niet verder. We wilden het nu ook doen, maar we pieken ernaast."

Dit was voor mij een mentale leerschool richting de Spelen.

Noah Kuavita

Kuavita en Van den Keybus hebben een olympisch ticket op zak en kunnen zich nu focussen op Parijs.

 

"Dit was voor mij een mentale leerschool richting de Spelen", stelde Kuavita. "Ik ga de goede zaken, zoals mijn voorbereiding en mijn gameplan, meenemen. Die millimeter laat ik hier achter."

 

"Een olympische finale? Daar droom ik van en werk ik ook naartoe. Het is al ongelofelijk dat iemand uit België daarvan kan dromen."

 

Dromen doet ook de 21-jarige Glen Cuyle, die met zijn sterke ringoefening misschien ook aanspraak kan maken op het 3e olympische ticket dat België nog mag uitdelen.

 

"Ik had veel stress, maar de oefening is goed gelukt", zei hij. "Dit was mijn beste oefening ooit."

 

"De Spelen? Ik ben heel gemotiveerd. Vroeger kon ik niet met de stress omgaan, nu kan ik het omzetten in zelfzekerheid. Ik kan zelfs genieten van een oefening."

Inge Van Meensel: "Zo hard balen, want ze hebben zo veel potentieel"

"Ik ben er nog altijd niet goed van", opent turncommentator Inge Van Meensel in Rimini. "Ik ben naar de training geweest en het zag er zo goed uit."

 

Was het een nadeel om te beginnen op het paard? "Eigenlijk ligt het nergens goed. Het is zoals de balk bij de vrouwen: prachtig als het goed gaat, maar zo vreselijk als het slecht gaat."

 

Na het paard staken de Belgen even de koppen bij elkaar. "Ze gunnen elkaar alles, het is echt een sterk team", aldus Van Meensel. "Op de ringen gaat het dan heel goed."

 

Maar op de rekstok loopt het alweer mis. "Noah Kuavita kwam in actie nadat er al twee Belgen waren gevallen. Speelde dat mee? Het is gewoon doodzone. Hij heeft zo waanzinnig veel potentieel, maar het is al al te vaak niet gelukt."

 

"Voor Parijs is dit geen goede ervaring. Dit is zo hard balen voor het team, want iedereen ziet en weet dat ze het kunnen."

EK turnen in Rimini

21:05

Geen finales voor Belgen

De kwalificaties zijn het eindstation geworden voor de Belgische ploeg. Voor de finale was top 8 nodig, terwijl de Belgen in de kwalificaties 14e werden (op 30 landen). Ook individueel werd er geen toestelfinale gehaald.

20:10

Geen finale voor Glen Cuyle

Glen Cuyle grijpt naast een finaleplaats aan de ringen. Met 14.500 is hij uit de top 8 gezakt aan de ringen. 

Cuyle kreeg geen onaardige score, maar het niveau ligt hoog. Het verschil tussen de nummer 1 en 8 bedraagt nauwelijks 3 tienden. Dat is 1 stap bij de landing.

17:28

Cuyle: "Heb nooit een betere oefening gedaan"

17:25

Teleurgestelde Kuavita: "Is 1 van de makkelijkere elementen, op training is het nooit mislukt…"

17:24

Van den Keybus: "Als 1 iemand valt, valt heel het team"

13:28

België voorlopig 3e

Met 241.529 blijven de Belgen ver onder hun doel van 247 punten in de EK-kwalificaties. Na de eerste divisie staan ze 3e in het teamklassement. Nederland en Hongarije staan voorlopig boven België. Alleen de beste 8 landen stoten door en er komen nog heel wat sterke naties in actie. De kwalificatie voor de teamfinale lijkt dus een nagelbijter te worden.

13:26

Belgen sluiten af op vloer

Met een 4e plek op de vloer mag Noah Kuavita zich de beste Belg noemen. Hij krijgt van de jury een score van 13.666. Luka Van den Keybus sluit zijn EK-kwalificaties af met 13.600. De blessure van Glen Cuyle is een stevige streep door de rekening voor de Belgen.

13:06

De vloeroefening loopt voor Glen Cuyle af op een sisser. Hij moet opgeven met pijn aan zijn enkel. Onze landgenoot kan wel terugblikken op een heel knappe oefening aan de ringen.

13:00

Oefening van Noah Kuavita aan de rekstok

12:46

Rekstok valt tegen

Na het paard met bogen blijkt ook de rekstok een moeilijk onderdeel voor de Belgen. Victor Martinez, Maxime Gentges en Noah Kuavita vallen tijdens hun oefening. Bij Kuavita loopt het ook nog eens mis bij de afsprong, waardoor hij vrede moet nemen met 12.200. Luka Van den Keybus noteert de beste score met 12.833, al staan de Belgen daarmee ver onder de Nederlanders en Hongaren op dit toestel.

12:25

Oefening van Noah Kuavita aan de brug

12:24

Oefening van Luka Van den Keybus aan de brug

12:21

Ook goede oefening aan de brug

Noah Kuavita heeft niet ontgoocheld op "zijn" toestel. Op de brug met gelijke leggers zette hij een goede oefening neer, die werd beloond met een score van 14.200. Ook Luka Van den Keybus dwong een knap resultaat af met dezelfde score. Zo prijken ze voorlopig in de top 3 op de brug met gelijke leggers en leggen ze belangrijke punten in het Belgische mandje.

11:50

Sprong van Victor Martinez

11:47

De Belgen herpakken zich

Op de sprong lijken de Belgen de mislukte eerste oefening op het paard achter zich te laten. Noah Kuavita pakte uit met een knappe eerste sprong, net als Victor Martinez en Glen Cuyle.

Of dat zal volstaan voor de teamfinale, is evenwel onzeker. Ze mikken op een totaal van 247 punten om bij de beste 8 landen te horen.

11:26

Oefening van Glen Cuyle aan de ringen

11:25

Heel sterke Glen Cuyle in ringen

Glen Cuyle staat voorlopig 1e op de ringen na een heel sterke oefening. Met 14.500 heeft hij een straat voorsprong op de eerste achtervolger, al moeten er natuurlijk nog heel wat atleten aan de bak. Maar een ticket voor de individuele toestelfinale lijkt hij wel al op zak te hebben.

11:20

Oefening van Maxime Gentges aan paard met bogen