Europese clubs dreigen ermee internationals niet vrij te geven voor Afrika Cup

  De trofee van de Afrika Cup op het bureau van de minister van Sport van Kameroen.

  Van 9 januari tot 6 februari vindt in Kameroen de Afrika Cup plaats, maar mogelijk komen de "Europese" internationals daar niet in actie. De European Club Association (ECA) dreigt er in deze coronatijden mee om geen internationals vrij te geven,  de ECA maakt zich zorgen over het gezondheidsprotocol van het toernooi. 

  De ECA stuurde een brief waarin het zijn beweegreden duidelijk maakte: "Voor zover ons bekend heeft de Afrikaanse voetbalfederatie (CAF) nog geen voor het toernooi aangepast medisch en operationeel protocol openbaar gemaakt", klinkt het.

  "Bij gebrek hieraan zijn de clubs voorlopig niet in staat om hun spelers voor het toernooi te kunnen vrijgeven."

  En er is niet alleen het gezondheidsprotocol dat ontbreekt, de ECA wijst er vooral ook op dat internationals wel eens langer afwezigheid zouden kunnen zijn dan de geplande internationale vrijstellingsperiode: dit door "quarantaines en reisbeperkingen" door het coronavirus.

  FIFA geeft clubs een tool in handen

  Volgens de versoepelde regels voor het vrijgeven van internationals, die de wereldvoetbalbond FIFA sinds augustus 2020 herhaaldelijk heeft bevestigd, mogen clubs hun spelers in Europa houden indien "een quarantaine van minstens 5 dagen verplicht is vanaf het tijdstip van aankomst" op de plaats "waar de wedstrijd van de nationale ploeg zou moeten worden gespeeld".