Maakte Georges Leekens een speler Rode Duivel om 200.000 euro zwart geld te houden?

  Derrick Tshimanga tijdens zijn enige interlandperiode bij de Rode Duivels.

  Geen ultieme beloning voor prestaties op het veld, maar wel een wederdienst voor zwart geld? In Pano onthult Dejan Veljkovic een opmerkelijk verhaal over ex-bondscoach Georges Leekens. De voormalige succestrainer zou Derrick Tshimanga zijn debuut als Rode Duivel laten maken hebben om een openstaande schuld af te lossen.

  Flashback naar 10 augustus 2011.

   

  In het charmante stadje Celje spelen de Rode Duivels een oefeninterland tegen Slovenië. Op de tribunes klinkt amper applaus wanneer Georges Leekens vier minuten voor tijd Derrick Tshimanga laat debuteren voor de nationale ploeg.

   

  De bondscoach had de linksachter, die hij nog kende van in Lokeren, bij de Duivels gehaald na enkele afzeggingen. Nochtans had Tshimanga er net tegenvallende play-offs opzitten bij de Oost-Vlaamse club.

   

  Een voetnoot in de geschiedenis van de Rode Duivels, leek het.

  Het zou voor altijd bij die ene cap van vier minuten blijven voor Tshimanga.

  Een zeldzaam beeld van Tshimanga in actie voor de Rode Duivels.

  200.000 euro zwart geld

  Onthullingen van Dejan Veljkovic in Pano werpen tien jaar later een compleet ander licht op het schijnbaar verwaarloosbare moment.

   

  De ex-makelaar vertelt namelijk dat het debuut van Tshimanga in 2011 een "creatieve" manier van Leekens was om Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht een wederdienst te bewijzen.

   

  Een jaar eerder was Leekens amper een paar weken na zijn komst vertrokken op Daknam om bondscoach te worden van de Rode Duivels.

   

  Lambrecht belde toen naar Veljkovic met de woorden: “Ik heb een probleem. Kan je eens langskomen?” Lambrecht had aan Leekens een zwart voorschot van 200.000 euro betaald, en Leekens wilde dat geld niet teruggeven. 

  Leekens zei: ik zal Lambrecht op een andere manier een plezier doen, door een speler van Lokeren op te roepen in de nationale ploeg.

  Dejan Veljkovic in Pano

  In plaats van het geld terug te betalen, wilde Leekens zijn voormalige voorzitter "op een andere manier een plezier doen", aldus Veljkovic. Als coach van de Rode Duivels zou hij "een speler van Lokeren oproepen in de nationale ploeg". 

   

  Zo zou de waarde van die speler stijgen, waarna Lokeren die met winst kon doorverkopen. "Dan zal Lambrecht die 200.000 euro snel vergeten", zou Leekens hebben gezegd.

   

  Enter Derrick Tshimanga, die in de bewuste match tegen Slovenië debuteert en weldegelijk een toptransfer maakt.

   

  Na wat mooie commentaren in de krant kon Lokeren Tshimanga een paar maanden later verkopen  aan KRC Genk voor 2 à 2,5 miljoen euro, aldus Veljkovic. “Georges was dus tevreden, want hij heeft Lambrecht nooit terugbetaald. En Lambrecht was content dat zijn speler verkocht was.”

   

  Georges Leekens wil niet reageren. 

  Georges Leekens schudt de hand met Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht

  Herbekijk het fragment uit Pano

  Bekijk de integrale uitzending op VRT NU: