Koen Naert kan in winderig Valencia geen PR op de marathon lopen

  Lawrence Cherono en Nancy Jelagat hebben een zonnige, maar winderige editie van de marathon van Valencia gewonnen. In omstandigheden die geen toptijden toelieten, lukte het Koen Naert niet om zijn ambitie waar te maken om zijn persoonlijke record (2u7'39") te verbeteren. Naert werd 18e in 2u8'41", wel zijn tweede beste tijd uit zijn carrière.

  Na een erg sterk 2021, waarin Koen Naert een persoonlijk record op de halve marathon liep, zijn beste tijd op de tien kilometer evenaarde en 10e werd op de olympische marathon in Tokio, hoopte Naert zijn jaar in Valancia in schoonheid af te sluiten.

   

  Zijn ambitie  was om zijn persoonlijke record op de marathon te verbeteren, maar in een winderig Valencia zaten toptijden er niet in.

   

  Naert liep nooit helemaal voorin. Lange tijd liep hij rond de 30e plaats. "Ik liep 34 kilometer alleen. Op 25 kilometer moest ik ook een toilet bezoeken."

   

  Op het einde kon Naert op karakter nog opschuiven naar plaats 18. 2u 8 minuten en 41 seconden is niet waar ik op hoopte, maar op karakter (dat serieus getest werd vandaag) heb ik toch mijn tweede snelste tijd ooit gelopen op de marathon."

   

  Thomas De Bock finishte als tweede Belg in een persoonlijk record van 2u 11'27". Soufiane Bouchikhi liep lange tijd voor De Bock, maar stortte in de laatste vijf kilometer in en eindigde om en bij de 2u20'. 

   

  Debutant Dorian Boulvin bleef lang bij De Bock, maar kreeg op het einde nog een klop en verloor zo nog wat tijd. Zo werd debutant en ex-duatleet Angelo Vandecasteele de 3e Belg in 2u17'31".

  Kenia boven in Valencia

  Voorin maakten de Afrikanen onder elkaar uit wie de zege pakte. Lawrence Cherono (Kenia), Chalu Deso (Ethiopië) en Philemon Kacheran (Kenia) vochten tot de laatste kilometer een verbeten strijd uit. 

   

  Het was Cherono- een absolute topper in de marathon, die op de Olympische Spelen vierde werd na Bashir Abdi - die uiteindelijk het beste eindschot had. Vorig jaar moest hij nog tevreden zijn met de tweede plaats, maar in 2021 was hij in 2u 5 minuten en 12 seconden de beste van allemaal. Vorig jaar had hij in betere omstandigheden nog zijn persoonlijke record gelopen in Valencia (2u3'04").

   

  Bij de vrouwen zorgde Nancy Jelagat voor een verrassing. De Keniaanse won in een persoonlijk record dat ze met bijna 19 minuten verbeterde. Haar tijd: 2u19'31". Etagegne Woldu werd tweede. De derde plaats was voor Beyenu Degefa.