FIFA-voorzitter vindt in Afrika steun voor tweejaarlijks WK en ziet "angst" bij toplanden

  De 54 lidstaten van de Afrikaanse voetbalbond CAF hebben op een congres in Egypte unaniem hun goedkeuring uitgesproken voor de plannen van FIFA-voorzitter Gianni Infantino om elke twee jaar een WK voetbal te organiseren. Het is de eerste confederatie die zich niet verzet tegen het controversiële voorstel.

  De Afrikaanse voetballanden gaan dus in tegen het standpunt van hun Europese en Zuid-Amerikaanse collega's, die allesbehalve staan te springen voor een WK om de twee jaar.

   

  In Caïro ging Gianni Infantino in op de gevoelige materie. "De tegenstanders zijn die landen die aan de top staan", vertelde hij aan de Afrikaanse lidstaten.

   

  "Je ziet dat in elke sector: hervormingen botsen op verzet van zij die aan de top staan. Ze zijn bang, want ze vrezen dat hun positie op het spel staat als er iets verandert."

   

  Europa en Zuid-Amerika zijn de toonaangevende continenten op de WK's. "We kunnen hen alleen maar feliciteren dat ze het zo goed doen. Ze zijn een voorbeeld, maar we mogen tegelijk de deur niet sluiten."

   

  Afrika wacht nog altijd op een halvefinalist op een WK en vaardigt 5 landen af op 32 deelnemers. Dat aantal wordt opgetrokken naar 9 bij de 48 deelnemers vanaf 2026. 

   

  Op 20 december organiseert de FIFA een nieuwe bijeenkomst en de plannen voor een tweejaarlijks WK vormen dan een belangrijk agendapunt.