Ga naar de inhoud

Nog meer bezorgdheid na "verklaring" van Peng Shuai: "Ze moet vrijuit kunnen praten"

Het regent tegenstrijdige berichten over het lot van Peng Shuai.

Het mysterie rond Peng Shuai wordt met de dag groter. De Chinese tennisspeelster liet niets meer van zich horen nadat ze een Chinese politicus beschuldigd had van seksueel misbruik. Een verklaring die verspreid werd door de Chinese staatsmedia had voor opheldering moeten zorgen, maar roept - zeker bij de WTA - alleen maar meer vragen op.

Grote internationale bezorgdheid over verdwenen Chinese tennisspeelster Peng Shuai

'Statement' in naam van Peng Shuai

Over het lot van Peng Shuai is er al dagen onzekerheid. De WTA, de profbond voor tennissters, deelde maandag mee dat de 35-jarige Chinese "veilig" zou zijn, maar dat bericht is misschien wat te voorbarig geweest.

 

Vanavond werd namelijk een communiqué verspreid door de Chinese staatsmedia. In de brief naar WTA-baas Steve Simon nam Peng Shuai zelf het woord. 

 

Ze schrijft, zo lezen we, dat de verklaringen van de WTA over haar situatie zonder haar goedkeuring de wereld werden ingestuurd.

 

"Het nieuws in dat bericht, zoals de beschuldigingen over seksueel misbruik, klopt niet."

 

"Ik ben niet vermist en ik bevind me niet in een onveilige situatie. Ik rust gewoon thuis uit en alles is in orde."

 

De Chinese tennisster roept nog op om verdere berichtgeving bij haar te verifiëren, maar de WTA hecht weinig geloof aan het bericht dat in de mailbox van Steve Simon is beland.

 

(lees voort onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Het statement voedt enkel mijn bezorgheid over haar veiligheid en verblijfplaats", reageert Simon op de nieuwe wending.

 

"Ik kan moeilijk geloven dat Peng Shuai dit bericht geschreven heeft. Ze is ontzettend moedig geweest met haar aanklacht tegenover een voormalige toppoliticus in China."

 

"De WTA en de rest van de wereld hebben onafhankelijk en correct bewijs nodig dat ze veilig is. Ik heb meermaals geprobeerd om haar op verschillende manieren te bereiken, maar dat was tevergeefs."

 

"Peng Shuai moet vrijuit kunnen spreken zonder bezorgd te moeten zijn over intimidatie. Haar aanklacht moet worden gerespecteerd en onderzocht zonder censuur. De stem van vrouwen moet worden gehoord."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.