Ga naar de inhoud

Hoopgevend nieuws over "verdwenen" Shuai: "Ze is veilig en wordt niet bedreigd"

Peng Shuai nam het in haar carrière nog op tegen Justine Henin en Kim Clijsters.

De tenniswereld haalt opgelucht adem. Peng Shuai verdween even van de aardbol nadat ze een Chinese politicus had beschuldigd van seksueel misbruik. WTA-baas Steve Simon verbrak vandaag die stilte met een hoopgevende noot: "We hebben van meerdere bronnen de bevestiging gekregen dat ze veilig is en niet wordt bedreigd."

De 35-jarige Shuai uitte onlangs op de Chinese sociale media Weibo de beschuldigingen dat ex-vicepremier en lid van de Chinese communistische partij Zhang Gaoli haar verplicht had om seksuele betrekkingen met hem te hebben.

 

Kort na de beschuldiging werd het bericht verwijderd en sindsdien lijkt Peng van de aardbodem verdwenen. Haar accounts zijn gewist van sociale media en ook zoekopdrachten op het internet leverden niets meer op.

We hebben van meerdere bronnen de bevestiging gekregen dat ze veilig is en niet wordt bedreigd

WTA-baas, Steve Simon

Steve Simon, voorzitter van de profbond voor tennissters (WTA), kwam vandaag met hoopgevend nieuws in The New York Times. "We hebben van meerdere bronnen, waaronder de Chinese tennisbond, de bevestiging gekregen dat ze veilig is en niet wordt bedreigd", klinkt het.

 

Toch gaf Simon ook meteen toe dat niemand van de WTA Tour, zoals officials en andere speelsters, reeds in staat zijn geweest Peng rechtstreeks te bereiken om haar veiligheid te bevestigen.

 

De Chinese autoriteiten zwijgen vooralsnog verder over de situatie van de tennisster. "Ik heb niets gehoord over de kwestie die u aan de orde stelde", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Volledig, eerlijk, transparant en zonder censuur"

De WTA eist een onderzoek naar de situatie en de beweringen van Peng.

 

"Volledig, eerlijk, transparant en zonder censuur", zei Simon. ATP, de profbond voor mannelijke tennissers, sluit zich aan bij de WTA. "Niets is belangrijker voor ons dan de veiligheid van onze tennisgemeenschap", zegt voorzitter Andrea Gaudenzi. 

 

"We zijn bemoedigd door de recente garanties die de WTA heeft ontvangen dat ze veilig is. Los daarvan staan we volledig achter de oproep van de WTA voor een volledig, eerlijk en transparant onderzoek naar beschuldigingen van aanranding van Peng Shuai."