Ga naar de inhoud

Waar is Peng Shuai? "We zijn bezorgd over haar veiligheid en verblijfplaats"

 ma 15 november 2021 17:33
Peng Shuai
Peng Shuai acht jaar geleden in actie op het graveltoernooi van Brussel.

Kent u de Chinese tennisspeelster Peng Shuai nog? Zij nam het in haar carrière nog op tegen Justine Henin en Kim Clijsters en blonk vooral uit in het dubbelspel. Nu is er geen spoor meer van de 35-jarige vrouw.  Zowel de WTA-baas Steve Simon als de ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi heeft zijn bezorgdheid al uitgesproken.

De internationale vrouwentennisbond WTA heeft een onderzoek geopend naar aanleiding van Peng Shuai's beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van een voormalig Chinees leider.

 

De 35-jarige Shuai uitte onlangs op de Chinese sociale media Weibo de beschuldigingen dat ex-vicepremier en lid van de Chinese communistische partij Zhang Gaoli haar verplicht had om seksuele betrekkingen met hem te hebben.

 

Het bericht werd snel verwijderd en sindsdien is niets meer van Peng vernomen.   

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

WTA-baas Steve Simon kaartte het voorval zondag aan in een statement: "De recente gebeurtenissen in China omtrent WTA-speelster Peng Shuai baren grote zorgen. Onze organisatie is gericht op vrouwen en we blijven toegewijd aan onze beginselen van gelijkheid, kansen en respect." 

 

"Peng Shuai verdient het net als alle andere vrouwen om gehoord te worden en niet gecensureerd. Haar beschuldigingen moeten heel serieus genomen worden in plaats van genegeerd. We prijzen Peng voor haar opmerkelijke moed en kracht om hiervoor uit te komen."

 

"We verwachten dat deze kwestie correct behandeld en onderzocht wordt met de nodige eerlijkheid en transparantie, zonder censuur. Onze absolute prioriteit is de gezondheid en veiligheid van onze speelsters. Gerechtigheid moet geschieden."

"Niets belangrijker dan de veiligheid van de tennisgemeenschap"

Ook de internationale mannentennisbond ATP heeft, daags na zijn vrouwelijke tegenhanger WTA, gereageerd op de verontrustende (veiligheids)situatie van Peng Shuai. 

 

"Er is niets belangrijker voor ons dan de veiligheid van de hele tennisgemeenschap", zei ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi op de website van de organisatie. "Wij zijn zeer bezorgd over de heersende onzekerheid rond de veiligheid en verblijfplaats van Peng Shuai." De ATP heeft zich achter de eis van de WTA geschaard om een volledig, transparant en eerlijk onderzoek in te stellen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.