Thibau Nys maakte vlotjes zijn debuut als cocommentator: "Nooit mediatraining gehad"

  Thibau Nys pakte zaterdag brons op het EK veldrijden bij de beloften, een plek die hij ondankbaar vond. Veel tijd om ontgoocheld te zijn kreeg hij niet, want vandaag moest hij al opnieuw aan de slag. Niet in de rol van veldrijder, maar als cocommentator. En dat beviel hem best goed. 

  "De teleurstelling van gisteren? Die heeft intussen plaats gemaakt voor motivatie om me te komende weken te smijten. Ik heb het een plaatsje kunnen geven", zegt Thibau bij zijn aankomst op de VRT.

   

  Veel tijd om te kniezen was er ook niet, want de bronzen medaille mocht zich klaarmaken voor een job als cocommentator. Nys: "Gisteren heb ik de vraag pas gekregen, ik had er meteen zin in. Ik heb geen voorbereiding gehad, maar zal het doen met mijn algemene kennis van het veldrijden."

   

  Na de nodige technische uitleg over het materiaal in de commentaarcabine was het aan Ruben Van Gucht om debutant Thibau Nys helemaal op zijn gemak te stellen. De tip van Ruben: "Wees jezelf, dat is het belangrijkste. Thibau kent zijn vak, dit zal helemaal geen probleem zijn."


  De veldrijder zat na die laatste woorden helemaal ontspannen in zijn commentaarstoel. Angst voor stress of lichte paniek was er totaal niet. Nys: "Ik denk ook niet dat er stress zal komen. Ik weet waarover ik praat en heb iemand met kennis van zaken naast mij."

  Het verdict? "Voor herhaling vatbaar"

  Nys was opgewonden na afloop van zijn eerste uur als cocommentator. De vele positieve reacties maakten hem ook zichtbaar blij. 

   

  "Het is soms moeilijk om je op verschillende dingen te concentreren. Normaal kijk ik in stilte naar de cross en moeten iedereen stil zijn rondom mij. Maar dat was nu anders. Ik moest focus houden, maar ik vond het heel fijn."

   

  Volgens sommige kijkers ging het zo vlot, dat ze dachten dat Thibau al mediatraining gekregen had. Maar dat ontkent hij: "Mediatraining? Neen, dat heb ik nog nooit gehad. Ik heb nog geen enkele workshop gedaan."