17-jarige Gavi gunt Spanje glimp van de toekomst: "Een lust voor het oog"

  De 17-jarige Gavi maakte gisteravond indruk bij zijn debuut voor Spanje.

  Middenvelder Gavi mag zich sinds gisteravond de jongste Spaanse international in de geschiedenis noemen. Bondscoach Luis Enrique zwaaide na afloop van het Nations League-duel tegen Italië met lof. "Hij is het heden en de toekomst", aldus de Spaanse oefenmeester.

  Amper 3 matchen als basisspeler in de hoofdmacht van FC Barcelona: meer had Pablo Martin Paez Gavira - Gavi voor de vrienden - niet nodig om de kenners te overtuigen van zijn klasse. En meer was er voor bondscoach Luis Enrique ook niet nodig om hem in de basis te droppen in de halve finales van de Nations League.

  In en tegen Italië mocht de 17-jarige knul - hij droeg nog luiers toen Giorgio Chiellini in november 2004 zijn debuut maakte voor de Squadra Azzurra - het onder meer opnemen tegen zijn grote idool, Marco Verratti.

  Complexloos deed hij gisteravond zijn job: met vertrouwen aan de bal de Spaanse aanvallen regisserend, alsof hij in zijn hele leven nog niks anders gedaan had. En ondertussen hield hij ook nog zijn voorbeeld Verratti aan de praat.

  Gavi is de toekomst van de Spaanse nationale ploeg, maar tegen Italië heeft hij bewezen dat hij ook het heden is.

  Luis Enrique

  "Ik gaf hem de opdracht om Verratti vanaf de eerste tot de laatste seconde onder druk te zetten. Hij vond het geweldig", is bondscoach Luis Enrique vol lof over de 17-jarige debutant.

  "Ik ben niet verrast door zijn prestatie. Ik zag hem al vaak aan het werk bij de jeugd en bij Barcelona. Hij speelt heel slim tussen de lijnen, heeft een groot loopvermogen en verliest nooit de bal. Hij was ongelooflijk."

  "Gavi is bijzonder. Hij speelt alsof hij in zijn achtertuin staat te voetballen. Met zijn kwaliteiten en zijn persoonlijkheid is hij een lust voor het oog. Hij is de toekomst van de Spaanse nationale ploeg, maar heeft tegen Italië bewezen dat hij ook het heden is."

  Lees ook: