Olympisch zwemkampioen pleit schuldig na bestorming Capitool

  Klete Keller zwom 5 medailles bij mekaar op de Olympische Spelen.

  Voormalig zwemmer Klete Keller riskeert een gevangenisstraf van 21 tot 27 maanden. De 39-jarige Amerikaan heeft bekend dat hij begin dit jaar mee het parlement bestormde.

  Op 6 januari drongen fervente aanhangers van Donald Trump het Capitool binnen. Klete Keller was erbij. Dat is te zien op videobeelden van de bestorming.

   

  Keller ontkende de feiten niet in de rechtbank. De voormalige topzwemmer uit Las Vegas had in het Capitool democratische politici uitgescholden en bevelen van de politie genegeerd.

   

  Bij de bestorming van het Amerikaanse parlement vielen 5 doden. Keller gebruikte  geen geweld, maar riskeert wel een celstraf van 21 tot 27 maanden voor zijn daden.

  2x olympisch goud, 1x zilver en 2x brons

  Klete Keller boekte zijn grootste successen op de Olympische Spelen van 2000, 2004 en 2008. Hij zwom er naar 2x goud op 4x200 meter vrije slag, 1x zilver op hetzelfde nummer en 2x brons op de 400 meter vrije slag. 

   

  Na zijn zwemcarrière kwam Keller in moeilijk vaarwater terecht. De Amerikaan had moeite met zijn nieuwe leven en woonde bijna een jaar in zijn auto. Zijn zus hielp hem er weer bovenop.