Olympisch kampioen Klete Keller aangeklaagd voor bestorming Capitool

  In Peking 2008 liet Klete Keller zijn spierballen ook al rollen, maar dan in het zwembad.

  De Amerikanen die vorige week het Capitool bestormd hebben, zijn van diverse pluimage. Zo blijkt er nu ook een voormalige topzwemmer betrokken te zijn bij "de aanslag op de Amerikaanse democratie".

  Vorige week woensdag drongen aanhangers van president Donald Trump op gewelddadige wijze het Capitool in Washington binnen.

   

  De rellen worden beschouwd als een regelrechte aanslag op de Amerikaanse democratie. Tijdens het gewoel vonden 5 mensen de dood. 

   

  Het Amerikaanse ministerie van Justitie is de betrokkenen een voor een op het spoor aan het komen. Zo ook de 38-jarige Klete Keller. 

   

  Keller duikt op in verschillende videofragmenten. De voormalige topzwemmer is aangeklaagd voor illegale inbraak in het Capitool, gewelddadig gedrag, verstoring van de openbare orde en weerspannigheid tegenover de ordediensten.   

   

  Oh ironie: het waren enkele voormalige ploegmaats en coaches van Keller die de man herkenden. Dat Keller tijdens de rellen een jasje van het Amerikaanse olympische team droeg maakte hem extra herkenbaar. 

   

  Klete Keller is geen nobody in de Amerikaanse zwemgeschiedenis. Hij nam deel aan de Olympische Spelen van 2000, 2004 en 2008. Hij won twee gouden en een zilveren medaille met de estafetteploeg (vrije slag). Op de 400m vrije slag pakte hij tweemaal het brons. 

   

  Na zijn loopbaan ging het bergaf met Keller, die na een scheiding en het verlies van verschillende jobs even dakloos werd.  

  Keller met zijn jasje van de Amerikaanse ploeg:

  Beelden van de rellen: