Red Flamingos eindigen 14e op EK, Turkije klopt Spanje in finale

  De Red Flamingos zijn de nationale ploeg voor geamputeerde voetballers.

  De Belgische nationale voetbalploeg voor geamputeerden, de Red Flamingos, hebben de 14e plaats weggekaapt op het Europees kampioenschap in Polen. Ze verloren gisteren hun laatste klassementsmatch met 1-0 van Israël. Het goud was voor titelverdediger Turkije, dat Spanje met 6-0 versloeg.

  Bij ampfootball, zoals het met een Engelse term genoemd wordt, hebben veldspelers een amputatie aan hun been vanaf minimaal de enkel, de keepers hebben een amputatie aan hun arm vanaf minimaal de pols.

  De spelers voetballen met krukken en zonder prothese. Er wordt 7 tegen 7 gespeeld op een kleiner veld (60mx40m) met kleinere doelen.

   

  België botste op flinke tegenstand in zijn groepsmatchen: tegen Ierland (8-0), Rusland (7-0) en Duitsland (5-0) werd stevig verloren. Daardoor moest België in de knock-outfase  voor de plaatsen 9 tot 14 spelen.

   

  Na de 8-0 tegen Georgië moest België nog 2 keer tegen Israël voor de 13e of 14e plaats. Het werd de 14e plaats. Maar de 0-0 van zaterdag tegen Israël werd als een Europese titel gevierd. Gisteren konden de Belgen dat niet herhalen, al was het verschil (0-1) miniem.

   

  Turkije won de finale met 6-0 van Spanje, gastland Polen klopte Rusland om het brons met 1-0. De Turken wonnen in 2017 ook de eerste EK-editie.

  De Red Flamingos bedanken het thuisfront:

  Tweets over het EK van de Red Flamingos:

  Beelden van de finale Spanje-Turkije:

  Tweets over het EK: