Al-Khelaifi : "Mensen zouden geschokt zijn door bedrag dat Messi oplevert"

  Nasser Al-Khelaifi

  Er worden veel vragen gesteld over hoe PSG een dure vogel als Lionel Messi kon bijzetten in een kooi die al vol zat met dure vogels. Financial Fair Play, weet u wel. De voorzitter van PSG, Nasser Al-Khelaifi, heeft een "simpele" verklaring.

  "Mensen zouden geschokt zijn als ze de bedragen hoorden die Paris Saint-Germain gaat verdienen door de komst van Lionel Messi", zei voorzitter Al-Khelaifi woensdag kort na de presentatie van de 34-jarige Argentijnse spelmaker bij de Franse topclub.

   

  Replica-shirts met de naam van Messi worden massaal verkocht, de socialemedia-accounts van PSG hebben opeens miljoenen extra volgers en de tv-rechten schieten omhoog. Dat doet de kassa rinkelen.

   

  Of het genoeg is om binnen de regels van de Financial Fair Play te blijven, weten enkel mensen die toegang hebben tot alle cijfers. Sportmarketingexpert Vincent Chaudel plaatst wel een kanttekening. 

   

  Chaudel verwacht dat de werkelijke financiële impact minder is dan toen Neymar in 2017 bij PSG kwam. "Dat komt simpelweg omdat Neymar arriveerde net voordat opnieuw over de sponsoring en shirtdeals werd onderhandeld, terwijl ze nu vastliggen tot 2032."

   

  Chaudel, medeoprichter van de denktank Observatoire du Sport-Business, schat dat de komst van Messi de waarde van Paris Saint-Germain met 10 tot 20 procent zou kunnen verhogen. In april waardeerde Forbes de club op 2,5 miljard dollar.

  Amazon krijgt jackpot bovenop kerstcadeau

  Wie zich in de handen wrijft over de transfer van Messi is het Amerikaanse bedrijf Amazon. Amazon won in juni de rechten om 80 procent van de wedstrijden van de Franse Ligue 1 uit te zenden. 

   

  Dat was tegen een fractie van de oorspronkelijke prijs, nadat partner Mediapro zich had teruggetrokken. Amazon behoort nu tot de grote winnaars, zegt sportmarketingexpert Vincent Chaudel. 

   

  "Amazon heeft in juni al zijn vroege kerstcadeau gekregen en heeft nu met de komst van Messi de loterij gewonnen. Zoveel wedstrijden uitzenden voor zo weinig geld, met Messi daar nog eens bovenop." 

   

  "Het is allemaal één grote overwinning", aldus Chaudel. "De tweede winnaar is PSG, dat zijn plek bij de grootste clubs ter wereld zal behouden."