Braspennincx schenkt Nederland 2e keiringoud op rij (met Belgisch tintje)

  Net als in Rio is het goud in de keirin naar Nederland gegaan. Shanne Braspennincx toonde ook in de finale haar overmacht op de piste en volgt Elis Ligtlee op.

  De halve finale in het keirin begon met een drama voor Nederland. De Nederlandse Laurine van Riessen, die na brons op de Winterspelen nu ook een medaille op de Zomerspelen viseerde, moest afgevoerd worden na een zware smak op de piste. Bij haar val nam ze ook de Britse Marchant mee.

   

  Niet getreurd voor Nederland, want met Shanne Braspennincx hadden ze nog een ander ijzer in het vuur. Op imposante wijze won ze haar halve finale om vervolgens in de finale nog eens hetzelfde te doen. Ze nam de kop voor de laatste ronde en weerde de aanval van de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews af.

   

  Het is een gouden medaille met een klein Belgisch tintje, want Braspennincx werd geboren in Turnhout. Ze doet zo ook wat haar vriend Jeffrey Hoogland haar voordeed in de teamsprint: olympisch kampioen worden.

  Oranje oppermachtig, geen 3 op een rij voor Kenny

  Jeffrey Hoogland ligt zelf trouwens nog op koers voor een dubbele gouden medaille, want met bijna fluitend gemak plaatste hij zich op de individuele sprint voor de halve finales.

   

  Zijn grootste concurrent moet hij wellicht in zijn eigen ploeg zoeken, want ook Harrie Lavreysen imponeerde en wordt mogelijk zijn tegenstander in de finale. Lavreysen schakelde in de kwartfinales Jason Kenny uit, die op de laatste 2 Spelen goud had gewonnen op dit onderdeel.

  Braspennincx: "België heeft een speciaal plekje in mijn hart"

  Met een gouden medaille om haar nek geloofde Braspennincx het nog steeds niet. "Het moet nog altijd even doordringen wat er vandaag gebeurd is. Het is allemaal in een waas voorbij gegaan. Ik zag echt heel de ploeg uit zijn dak gaan. Maar ik geloof het nog steeds niet."

   

  "Op mijn 21ste ben ik naar Nederland verhuisd. Ik ben altijd Nederlandse geweest, maar België heeft wel een speciaal plekje in mijn hart", liet Braspennincx weten.