Marc Willems over record Warholm: "Heel straf, maar niet strafste prestatie ooit"

  Karsten Warholm verbrak zijn eigen wereldrecord op de 400m horden.

  De Noor Karsten Warholm knalde in Tokio naar een verpulvering van zijn eigen wereldrecord op de 400m horden. De top 3 in de finale dook zelfs onder het oude wereldrecord van Kevin Young uit 1992. "Dit was met voorsprong de sterkste 400m horden uit de geschiedenis", zegt commentator Marc Willems.

  De Noor Karsten Warholm eindigde de ochtendsessie atletiek met een knal. Op de 400 meter horden scherpte hij zijn eigen wereldrecord nog wat aan tot 45"94.

   

  "Het vorige record van Kevin Young in Barcelona was 46"78. Zijn record hield 29 jaar stand. Dat was dus al een heel straf record. Tot Warholm dat record afsnoepte begin juli met een tijd van 46"70", zegt atletiekcommentator Marc Willems.

   

  Diezelfde Warholm loopt nu in Tokio nog eens 76 honderdsten sneller. "Dat is een gigantische verpulvering van een oud en sterk wereldrecord. Dat is gewoon fenomenaal."

   

  Willems maakt er wel een kanttekening bij. "De piste in de Tokio is snel en die nieuwe spikes geven gewoon een voordeel. Daar kunnen we niet omheen. De technologische evolutie speelt voor een aantal honderdsten mee."

  Dit was met voorsprong de sterkste 400m horden ooit.

  Marc Willems

  Anderzijds werd het record wel in een ochtendsessie gelopen. "Normaal lopen de atleten niet graag in de ochtend. Maar echt iedereen verbeterde zijn tijd. Ook Benjamin dook onder het vorige record. De top 3 duikt zelfs onder het wereldrecord van Young. Dit was met voorsprong de sterkste 400m horden wedstrijd ooit", stelt Willems.

  "Dit is niet de strafste prestatie uit de geschiedenis"

  Meteen werd op sociale media gewag gemaakt van de meest historische prestatie ooit in de atletiek. Volgens Marc Willems is dat wat overdreven.

   

  "Ten eerste kan je prestaties over de jaren heen moeilijk met elkaar vergelijken. Als je dat dan toch wilt doen, dan heeft de atletiek daar een middel voor, namelijk de Hongaarse tabel. Daarin worden de prestaties over de disciplines heen met elkaar vergeleken", zegt Willems.

   

  Als je een kijkje gaat nemen naar die tabel en je neemt de 9"58 van Usain Bolt op de 100 meter, dan zou je op de 400 meter horden 45"66 moeten lopen om van een zelfde prestatie te kunnen spreken. Dat is nog eens drie tienden sneller.

   

  "Dit toont dus aan dat het niet de strafste prestatie is in de geschiedenis van de atletiek", stelt Marc Willems.

  "Ook de vrouwen zullen een wereldrecord lopen"

  "De afgelopen drie jaar, sinds het WK in Doha, is de 400m horden eigenlijk een straffer nummer geworden dan de 100m bij de mannen. Sinds Bolt ligt dat nummer op zijn gat, er zijn geen atleten meer met charisma."

  De 400m horden is een sexy nummer geworden.

  Marc Willems

  "De 400m horden is een sexy nummer geworden. Ook bij de vrouwen. Daar zullen ze in de finale ook een wereldrecord lopen", is Willems zeker. "Ik denk daarbij aan McLaughlin of Muhammad."