Loting Europese play-offrondes: moet Genk na Sjachtar tegen Monaco?

  Club Brugge staat voor het vierde jaar op rij in de groepsfase van de Champions League.

  In Nyon is geloot voor het verdere verloop van de voorrondes in de Europese toernooien. Genk wacht een moeilijke weg richting Champions League, Antwerp loot een haalbare kaart in de Europa League. Anderlecht komt mogelijk uit tegen Vitesse in de laatste voorronde van de Conference League, Gent kan Roebin Kazan treffen.

  Champions League: Genk tegen Monaco of Sparta Praag?

  Club Brugge is als landskampioen voor het tweede jaar op rij rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Op hun tegenstanders in de poulefase moeten ze nog even wachten.

   

  Eerst moet vicekampioen Genk nog twee voorrondes proberen te overleven om ook een plekje te krijgen in de groepsfase. Morgen wacht al de Oekraïense vicekampioen Sjachtar Donetsk in de derde voorronde. Volgende week dinsdag staat de terugwedstrijd op het programma.

   

  De winnaar van het tweeluik stoot door naar de play-offronde van het kampioenenbal, de verliezer is rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. 

   

  In de play-offronde botst Genk op AS Monaco of Sparta Praag, als het voorbij Sjachtar raakt tenminste. Ook daar is de groepsfase van de Europa League het vangnet voor de verliezer.

  Europa League: Antwerp

  In de Europa League is de bekerwinnaar - Antwerp is als nummer 3 de vervanger van Genk - voor het eerst niet rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase. 

   

  Antwerp geniet in de play-offronde wel van een beschermd statuut: ze komen uit tegen een team uit de derde voorronde. De winnaar stoot door naar de groepsfase van de Europa League, de verliezer moet vrede nemen met de groepsfase van de Conference League.

   

  In de play-offronde wacht Antwerp op de winnaar van het duel tussen het Omonia Nicosia (Cyp) en het Flora Tallinn (Est). De heenwedstrijd staat op 19 augustus gepland, de terugwedstrijd op 26 augustus.

  Conference League: Anderlecht en Gent

  Ook voor de Conference League wordt geloot voor de play-offronde, al valt het nog af te wachten of Anderlecht en AA Gent voorbij de derde voorronde raken. Gente schakelde al het Valerenga uit en botst nu op het Rigas (Let). Anderlecht neemt het op tegen Laçi (Alb).

   

  Voor de winnaar van de play-offronde is een plaatsje gereserveerd in de groepsfase van de Conference League. Voor de verliezer is er geen vangnet. Anderlecht en Gent moeten dus nog 2 Europese hordes nemen.

   

  Als Anderlecht de 3e voorronde overleeft, moet het in de play-offronde voorbij Vitesse (Ned) of Dundalk (Ier).

  AA Gent moet bij winst in de 3e voorronde voorbij Roebin Kazan (Rus) of Rakow Czestochowa (Pol) om een plekje te krijgen in de groepfase van de Conference League.

  Belgische coëfficiënt verdedigen

  Het wordt duimen voor Genk, Antwerp, Gent en Anderlecht, want België kan 5 vertegenwoordigers goed gebruiken op het Europese toneel. Op de UEFA-landenranking is België al gezakt van de 8e naar de 9e plek. Alleen de landen in de top 10 mogen hun landskampioen rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League sturen.