Ga naar de inhoud

D'hoore en Kopecky gaan vol voor een medaille: "Dit gevoel nog nooit gehad"

Lotte Kopecky en Jolien D'hoore.

Vandaag is in Tokio het baanwielrennen begonnen. Bij de vrouwen doen Jolien D'hoore en Lotte Kopecky vrijdag een gooi naar een medaille in de ploegkoers. Kopecky doet zondag hetzelfde in het omnium, het nummer waarin D'hoore in Rio brons pakte. De twee zijn er klaar voor. "Het is tijd om te oogsten."

"De ploegkoers is één grote chaos"

Kopecky viel in de wegrit net naast het podium. Is de teleurstelling al weg? "Ik had me vooraf voorbereid op alle scenario's. Ik was enorm teleurgesteld, maar die teleurstelling heeft vrij snel plaatsgemaakt voor vertrouwen. De periode tussenin was lang genoeg om de focus te verzetten."

 

D'hoore en Kopecky gaan in de ploegkoers vol voor een medaille. "We zitten allebei op een mooi niveau. Als de neuzen in dezelfde richting staan, kunnen we hier iets moois bereiken. We praten al een tijdje over hoe we het willen aanpakken."

 

"De ploegkoers is één grote chaos. Het zal zaak zijn om goed te blijven communiceren en elkaar goed aan te voelen. We moeten goed beginnen en op die flow voortgaan."

 

Er ligt een snelle piste in Tokio. "We hebben hier gisteren voor het eerst getraind. De piste is heel snel, ze voelt een beetje aan als Gent, waar we trainen, maar ze is gewoon 10x sneller. We hebben al zoveel pistes gedaan, we kunnen ons snel aanpassen."

 

Wat is het doel in het omnium, dat Kopecky zondag rijdt? "Daar denk ik op dit moment nog niet te veel aan, de focus ligt op de ploegkoers. Mijn niveau is gestegen dit seizoen. Het zou leuk zijn om dat hier te bevestigen. We werken al vijf jaar naar deze Spelen toe. Het is tijd om te oogsten."

Als de neuzen in dezelfde richting staan, kunnen we hier iets moois bereiken.

Lotte Kopecky

Jolien D'hoore: "Gaan uit van eigen sterkte"

Voor Jolien D'hoore zijn het de laatste Olympische Spelen. Ze stopt na dit seizoen met wielrennen en wil zichzelf een mooi afscheidscadeau geven op de piste. "Ik hoop het. Het is de laatste keer en het zou een kroon op mijn carrière zijn."

 

"We zijn allebei in vorm, alles staat op punt. In het verleden was onze techniek vaak heel goed, maar maakten we tactische fouten. Nu zijn we perfect voorbereid, hebben we een plan en weten we wat we moeten doen. We zijn er allebei klaar voor. Dit gevoel hebben we nog nooit gehad, ik kijk ernaar uit wat dit zal geven in koers."

 

Aan de vorm zal het niet liggen. "We zijn allebei goed en komen ook van de weg. Ons uithoudingsvermogen speelt in ons voordeel en dat hebben andere koppels niet."

 

"We staan op gelijke voet, kunnen allebei de leiding nemen en allebei de koers lezen. Het zal heel  belangrijk zijn wat we doen uit koers, dat zal veel bepalen. Komt wel goed. We gaan uit van eigen sterkte en zien wel wat er gebeurt. We mogen niemand uit het oog verliezen. Iedereen maakt kans op een medaille op de Spelen."

 

Het einde is nu echt nabij voor D'hoore? Dringt dat al door. "Dat valt wel mee. We verblijven niet in het olympische dorp. We missen wel wat van de sfeer, dus we merken niet dat we naar het einde van de Spelen gaan. Ik rijd nog een wegprogramma, met het WK als grote doel. We hebben naar dit doel gewerkt, we hopen te oogsten en een medaille te pakken."

We mogen niemand uit het oog verliezen. Iedereen maakt kans op een medaille op de Spelen.

Jolien D'hoore
programma Jolien D'hoore
vrijdag 6 augustus ploegkoers (met Lotte Kopecky) 10e verslag  
programma Lotte Kopecky
zondag 25 juli wegrit 4e verslag
vrijdag 6 augustus ploegkoers (met Jolien D'hoore) 10e verslag
zondag 8 augustus omnium opgave na val verslag