"Enkel buitenlandse coach kan voor schokgolf in het Belgische zwemmen zorgen"

  Fanny Lecluyse (l) en Louis Croenen (r) waren de enige Belgen in het zwembad.

  Hoewel de Spelen nog even doorgaan, kwam er vandaag een einde aan het olympisch zwemtoernooi. Het perfecte moment om eens terug te blikken op de prestaties van onze landgenoten Louis Croenen en Fanny Lecluyse. "We zitten in een gelijkaardige cyclus als na de Spelen in Atlanta", vertelt een ongeruste Stef Wijnants.

  Met Fanny Lecluyse en Louis Croenen verschenen er op deze Spelen maar 2 Belgen in het Tokyo Aquatics Centre. Hoe evalueert zwemcommentator Stef Wijnants de prestaties van onze landgenoten?

   

  "Bij Louis Croenen is het duidelijk. Hij heeft zelf een analyse gemaakt en duidelijk laten weten dat hij niet goed gezwommen heeft. Croenen moet dus terugblikken op een matig toernooi."

   

  "De Spelen van Lecluyse waren door haar finaleplaats dan wel weer goed", gaat Wijnants verder. "Maar ze heeft haar persoonlijke records niet verbeterd en dat is natuurlijk jammer. Naast medailles halen, is dat namelijk de reden waarom je deelneemt."

  Het is jammer dat Lecluyse haar persoonlijke records niet heeft kunnen verbeteren.

  Stef Wijnants

  Toch is de commentator van mening dat Lecluyse tevreden mag zijn over haar Japanse avontuur. "Een olympische finale Is heel straf, vooral omdat zwemmen zo'n mondiale sport is. Het was ook al geleden van Brigitte Becue (Atlanta 1996) dat we dat nog meegemaakt hadden bij de vrouwen."

   

  "We mogen ook niet vergeten dat het haar 3e Spelen waren", merkt Wijnants op. "Ze heeft niet opgegeven en is niet gestopt na haar teleurstellingen op de voorbije EK's en WK's. Daarvoor is ze nu beloond met die finale in Tokio."

  "Het Belgische zwemmen zit diep onder 0"

  Dat de Belgische zwemdelegatie maar uit 2 atleten bestond, was natuurlijk al zeer zorgwekkend. Hoe ziet Wijnants de zwemsport in ons land de komende jaren evolueren? 

   

  "Het Belgische zwemmen zit diep onder 0. Als Croenen en Lecluyse stoppen, is er bijna niemand die in aanmerking komt om over 3 jaar mee te gaan naar Parijs", ziet Wijnants het somber in.

  Er is bijna niemand die in aanmerking komt om binnen 3 jaar mee te gaan naar Parijs.

  Stef Wijnants

  "We zitten in een zelfde soort cyclus als na Atlanta, waar Fred Deburghgraeve olympisch kampioen werd. We hebben dat niet benut en er zijn geen nieuwe zwemmers uit voortgekomen."

   

  "8 jaar later in Athene was er dan ook geen enkele Belgische zwemmer aanwezig. In Rio 2016 behaalden we zilver met Timmers en opnieuw 8 jaar later (in 2024) bestaat de kans dat dit fenomeen zich zal herhalen", zegt de commentator.

   

  "Het enige wat een schokgolf zou kunnen teweegbrengen, is het aanstellen van een buitenlandse coach. Iemand die zich niets aantrekt van de verschillende federaties in ons land en een plan voor de lange termijn kan uittekenen. Anders zal het niet lukken."