Appelboom: "Belgische zwemmen ligt op zijn gat, ik houd mijn hart vast voor Parijs"

  Louis Croenen werd kansloos uitgeschakeld in de halve finales van de 200m vlinderslag.

  Het gaat niet goed met het Belgische zwemmen, zoveel is duidelijk na de prestaties van Fanny Lecluyse en Louis Croenen (voorlopig) in het olympische zwembad. In de tv-uitzending van de derde dag kwamen commentatoren Stef Wijnants en Sidney Appelboom terug op het gebrek aan Belgische deelnemers en succes op deze Spelen. 

  "Men blijft maar aanmodderen in België"

  Fanny Lecluyse haalde de halve finales op de 100m schoolslag niet, Louis Croenen werd dan weer laatste in de halve finales van de 200m vlinderslag. Erg succesvol is dat voorlopig niet. 

   

  "Als Lecluyse en Croenen ook maar in de buurt van hun beste tijden kwamen, dan zat er zoveel meer in voorlopig", zegt Sidney Appelboom.


  "Het Belgische zwemmen ligt gewoon op zijn gat. Er zijn veel voorstellen geweest, ook van mij persoonlijk, om het tij te keren, maar er wordt niet geluisterd. Men blijft maar aanmodderen."


  "Als we kijken naar de Europese jeugdkampioenschappen, dan gaan we daar met 6 of 7 zwemmers naartoe, goed voor amper twee halve finales. We zijn ver van enige hoop. Ik houd mijn hart vast voor Parijs, dat is al over drie jaar. Het wordt heel kort dag om daar nog talent voor klaar te stomen."


  "Motiverend werken de tijden van Lecluyse en Croenen ook niet om op hun leeftijd nog door te gaan", vraagt Wijnants zich nog af. "Neen, dat zie ik niet zitten", is het duidelijke antwoord van Appelboom.

  Ik houd mijn hart vast voor Parijs, dat is al binnen drie jaar. Het wordt heel kort dag om daar nog talent voor klaar te stomen.

  Sidney Appelboom

  Fanny Lecluyse druipt af.

  "Deburghgraeve en Timmers hebben de waarheid verdoezeld"

  Opvolgers voor Lecluyse en Croenen lijken niet meteen in aantocht. Appelboom: "We brengen gewoon niet genoeg talent naar de Europese jeugdkampioenschappen. Er moeten heel wat punten verbeterd worden. We moeten professioneler gaan werken."


  "Dat heb ik in 2000 ook al van je gehoord, je was toen nog een frisse dertiger", legt Wijnants zijn vinger op de wonde.


  "Fred Deburghgraeve in 1996 en Pieter Timmers in 2016 hebben de waarheid verdoezeld", vult Appelboom aan. "Het zijn eenlingen waar niets mee gedaan is. Er is nooit beweging geweest."


  "Timmers was een hoogtepunt voor het Belgische zwemmen, ik vrees dat we 8 jaar later in Parijs geen enkele deelnemer aan de Spelen zullen hebben, net als in Athene in 2004. Dat zou in andere sporten toch nooit gebeuren? Daar zorgen medailles voor een nieuw elan, in het zwemmen niet."

  Timmers was een hoogtepunt voor het Belgische zwemmen, ik vrees dat we 8 jaar later geen enkele deelnemer aan de Spelen zullen hebben.

  Sidney Appelboom
  programma Fanny Lecluyse
  zondag 25 juli reeks (100m schoolslag) 1'07"93 (26e, niet naar HF) verslag
  woensdag 28 juli reeks (200m schoolslag) 2'23"42 (11e, naar HF) verslag
  donderdag 29 juli halve finale (200m schoolslag) 2'23"72 (5e, naar F) verslag
  vrijdag 30 juli finale (200m schoolslag) 2'24"57 (8e) verslag
  programma Louis Croenen
  maandag 26 juli reeks (200m vlinderslag) 1'55"78 (6e in reeks, als 14e naar HF)  
  dinsdag 27 juli halve finale (200m vlinderslag) 1'56"67 (8e in reeks, niet naar F)  
  donderdag 29 juli reeks (100m vlinderslag) 52"23 (2e in reeks, niet naar HF)