Hoeveel verdient Derwael aan haar olympisch goud? En hoe gul zijn andere landen?

  Nina Derwael met haar gouden turnmedaille.

  Uiteraard is de roem belangrijker dan de poen. Al is de financiële beloning voor een olympische titel toch ook mooi meegenomen. Op dat vlak mag Nina Derwael niet klagen: aan haar gouden medaille verdient de gymnaste 50.000 euro. Hoe verhoudt zich dat met andere landen?

  Eerst en vooral nog eens de financiële prikkels voor de Belgische atleten overlopen. Het BOIC geeft, gefinancierd door de Nationale Loterij, een premie van 50.000 euro voor een gouden medaille. Zilver en brons leveren respectievelijk een bonus van 30.000 euro en 20.000 euro op.

   

  Bij ploegsporten bedragen de premies per atleet 12.500 euro (goud), 7.500 euro (zilver) en 5.000 euro (brons). Ook trainers worden bij eremetaal beloond met een som van maximaal 25% van het bedrag dat de atleet incasseert.

   

  Sporters die net naast het podium vallen, krijgen eveneens een financiële beloning. Wie vierde eindigt, krijgt nog 10.000 euro. Voor plaatsen 5 tot en met 8 is 5.000 euro voorzien, voor individuele sporters dan toch.

   

  Voor Nina Derwael is de premie van 50.000 euro (bruto) "buitengewoon" veel. Haar wereldtitel in 2019 leverde "maar" 2.725 euro op - al kwam daar nog een onbekend bedrag van de Vlaamse Gymfederatie bij.

   

  Maar hoe zit het bij andere landen die deelnemen aan de Spelen?

  Singapore is de gulste gever

  Niemand is zo gul met premies als Singapore. Het Aziatische land deelt de grootste bedragen uit aan atleten die een medaille pakken: maar liefst 622.000 euro voor goud, 311.000 euro voor zilver en 155.000 euro voor brons.

   

  Veel leverde de stimulans nog niet op, want Singapore pakte nog geen enkele medaille op deze Spelen.

  Vooral Aziatische landen zijn kwistig

  Uit een overzicht van Forbes blijken vooral dat Aziatische landen hun medaillewinnaars rijkelijk te belonen.

   

  Na Singapore volgt Taiwan met 603.000 euro voor een gouden plak.

   

  Vervolgens nemen de bedragen een duikje. Indonesië is de 3e betaler met 292.000 euro voor goud én een vast bedrag van 1.180 euro per maand. 

   

  Nadien komen Bangladesh (252.000 euro voor goud) en Kazachstan (211.000 euro).

  De Filipijnen: huis, busje en vluchten

  De oorspronkelijke Filipijnse premie bedroeg 169.000 euro. Maar omdat gewichthefster Hidilyn Diaz de Filipijnen een eerste gouden medaille in 97 jaar bezorgde, gingen de portefeuilles in het land nog eens extra open.

   

  Diaz ontvangt 74.000 euro extra van het Olympisch Comité en ook haar geboortestad, de president en privébedrijven zouden nog een extra som van ruim 800.000 euro voorzien.

   

  Daarboven komen nog leuke extraatjes zoals een huis, een appartement, een busje en onbeperkte vliegreizen bij twee maatschappijen.

  Estland: Win for Life

  Geen eenmalige som in Estland, wel een jaarlijkse premie van 4.600 euro per jaar voor het leven. Dat kan oplopen tot een aardig bedrag. Want de vrouwelijke schermploeg van het land veroverde deze week goud.

  Als we de 27-jarige Katrina Lehis als voorbeeld nemen en ervan uitgaan dat ze zeker de gezegende leeftijd van 85 jaar bereikt, zal ze gedurende haar leven ruim 266.000 euro op de bankrekening zien verschijnen. 

  Japan: extra bonus voor het honkbal

  Gastland Japan toont zich opvallend karig met financiële beloningen. Goud levert 38.000 euro op, zilver een som van 15.000 euro en brons nog de helft daarvan.

   

  Opvallend: het Japanse honkbalteam zou wel een extra premie van 38.000 euro ontvangen als ze het toernooi weten te winnen. Ze schopten het tot dusver al tot de kwartfinale.

  Nederland, Frankrijk en Duitsland: geen monstersommen

  Een blik over de landsgrenzen heen leert dat onze buurlanden geen gekke bedragen uitreiken aan hun atleten bij medaillewinst. De premies in Nederland: 30.000 euro (goud), 22.500 euro (zilver) en 15.000 euro (brons).

   

  In Duitsland liggen de sommen nog lager met 20.000 euro (goud), 15.000 euro (zilver) en 10.000 euro (brons). In Frankrijk is alleen een gouden medaille lucratiever dan bij ons: 65.000 euro voor goud, 25.000 euro voor zilver en 15.000 voor brons. 

   

  Een ander Europees land trekt overigens wél stevig de portefeuille open. Italië betaalt 180.000 euro aan winnaars van goud, 90.000 euro voor zilver en 60.000 voor brons. Gisteren was dus een dure dag voor de Italiaanse staatskas door het goud op de 100 meter sprint en in het hoogspringen.

  De Italiaanse sprinter Jacobs verdient 180.000 euro aan zijn gouden medaille

  Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden...: zuiver voor de eer

  Alles voor de eer. Heel wat landen reiken geen premies uit aan atleten die een medaille veroveren. Onder meer Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Zweden en Noorwegen behoren daartoe.

  Tom Pidcock verdient niks aan zijn olympische titel in het mountainbiken.

  Verenigde Staten: ruim 2 miljoen aan premies

  Uitstekend scoren in de medaillestand kan op het einde van de Spelen voor een flinke afrekening zorgen. De Verenigde Staten bijvoorbeeld betalen 32.000 euro voor een gouden medaille, 19.000 euro voor een zilveren exemplaar en 13.000 euro voor brons.

   

  Als de States dit jaar hetzelfde medailletotaal behalen als in Rio (46x goud, 37x zilver, 38x brons) zal dat het Amerikaanse Olympisch Comité samengeteld 2.627.100 euro kosten.

   

  Voor verschillende atleten ligt er wel nog een bonus van de specifieke federatie te wachten. Worstelaars krijgen een fraaie som van 210.000 euro extra, medaillewinnaars in de atletiek ontvangen "amper" 21.000 euro.