Onze medaillekansen in de atletiek gewikt en gewogen: één certitude en een verrassing?

  Twee kandidaten voor olympisch goud: zevenkampster Nafi Thiam en hockeyspeler Felix Denayer.

  Na een week Olympische Spelen staat de teller op 2 medailles voor Team Belgium: zilver voor wielrenner Wout van Aert en brons voor judoka Matthias Casse. Op welke medailles mag u hopen/rekenen in de atletieksport? Onze commentator Marc Willems wikt en weegt.

  (Bijna) een certitude: Nafi Thiam

  De komende dagen heeft Team Belgium nog heel wat ijzers in het vuur: Nina Derwael aan de turnbrug of de Red Lions in het hockey bijvoorbeeld. En Nafi Thiam natuurlijk. Zij verdedigt haar olympische titel in de olympische zevenkamp.

   

  "Zekerheden in de sport zijn er nooit", opent Marc Willems. "5 jaar geleden liep het al bijna fout in het openingsnummer: de 100 meter horden. En in het verspringen kan je beginnen te twijfelen na een nulsprong."

   

  "Maar dat zijn worstcasescenario's", weet onze verslaggever ook. "Thiam presteert erg stabiel. Dat is haar grote sterkte."

   

  "Haar elleboog zal weer een vraagteken zijn voor het speerwerpen, maar ik vermoed niet dat ze haar record moet benaderen, laat staan aanscherpen voor een medaille."

   

  "Omdat haar grote concurrente en wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson nog maar net hersteld is van een achillespeesblessure. Ik geloof zelfs niet dat de Britse hier in aanmerking komt voor een medaille."

   

  "Natuurlijk mag Thiam concurrentie verwachten van andere atletes, maar als ze op niveau is, pakt ze sowieso een medaille en normaal gezien goud", is Willems overtuigd.

  programma Nafi Thiam
  woensdag 4 augustus dag 1 3e verslag
  donderdag 5 augustus dag 2 1e verslag

  De verrassende medaille? Bashir Abdi

  Volgende week zondag, op de allerlaatste dag, staat in het noorden van Japan de olympische marathon op het programma. Sluit Belgisch recordhouder Bashir Abdi (2'04"49) de Olympische Spelen van Team Belgium af met een medaille?

   

  "Dat zou waanzin zijn", reageert Marc Willems. "Een olympische medaille in de marathon!"

   

  "Abdi zal na Nafi Thiam alleszins het dichtst in de buurt van een medaille komen in de atletiek. Ik verwacht het niet, maar ik hoop er wel  stiekem op."

   

  "Op de Spelen kan het alle kanten op.  Een kampioenschapsmarathon is andere koek dan een normale wedstrijd. Hier zijn geen hazen."

   

  "Wordt het met andere woorden wachten of meteen tempo maken? En hoe gaat Abdi met de hitte om? Dat zijn factoren die de strijd om de medailles gaan bepalen."

   

  "Ik verwacht ook een hele mooie prestatie van Europees kampioen Koen Naert", voegt onze ervaren commentator er nog aan toe. "Hij verkeert in bloedvorm."

  programma Bashir Abdi
  zondag 8 augustus 2u10'00" (3e) verslag

  Geen medailles, wel olympische finales

  Naast topfavoriete Nafi Thiam en outsider Bashir Abdi denkt Marc Willems niet meteen aan medailles voor onze atleten. Finales kunnen wel.

   

  Marc Willems over...

   

  • Belgian Tornados (4x400 meter mannen): "Zij hebben nog nooit ontgoocheld op een kampioenschap. Je kan veel zeggen over coach Jacques Borlée, maar als je de resultaten bekijkt, heeft hij het altijd goed voor mekaar gekregen."
   
  • Belgian Cheetahs (4x400 meter vrouwen): "2 jaar geleden liepen ze de finale op het WK in Qatar. De hamvraag is of Cynthia Bolingo er staat. De nummer 1 van Europa kampt met een lichte blessure."
   
  • Cynthia Bolingo (400 meter): "Zelfde verhaal, alles hangt af van haar blessure."
   
  • Isaac Kimeli (5.000 meter): "Als hij goed hersteld is van zijn 10.000 meter zit een finale erin."
   
  • Noor Vidts en Thomas Van der Plaetsen (meerkamp): "Vidts kan geruisloos in de schaduw van Nafi Thiam opereren. Voor Van der Plaetsen denk ik opnieuw aan een plaats in de top 8. En aan een Belgisch record."
   
  • Eliott Crestan (800 meter) en Elise Vanderelst (1.500 meter): "Zij zijn een wissel op de toekomst. Een olympische finale wordt eerder iets voor Parijs 2024. Al mogen ze me altijd verbazen hier in Tokio."

  Je kan veel zeggen over coach Jacques Borlée, maar als je de resultaten bekijkt, heeft hij het altijd goed voor mekaar gekregen met de Tornados.

  Marc Willems