Rustig aan in reeksen? Niets van! Supersonische tijden op 100 meter

  Een persoonlijk (en Afrikaans) record in de reeksen: de Ivoriaanse Ta Lou doet het.

  Mogen we ons opmaken voor records op de atletiekbaan in Tokio? In de reeksen van de 100 meter bij de vrouwen, waar de toppers traditioneel nog 'joggen', werden nu al ultrasnelle tijden geklokt. 

  "Wow, wow! Ik ben in shock", was alles wat de Ivoriaanse sprintster Marie-Josée Ta Lou kon uitkramen na haar reeks op de 100 meter sprint. Ze finishte haar heat in 10"78, een verbetering van haar persoonlijk record met maar liefst 7 honderdste seconden én een evenaring van het Afrikaanse record. En dat dus in een ontspannen voorronde!

   

  Ook de Jamaicaanse toppers Elaine Thompson-Herah en Shelly-Ann Fraser-Pryce liepen op kousenvoeten naar respectievelijk 10"82 en 10"84. Van alle 54 sprintsters die vanochtend in het startblok stonden, lieper er zeven een persoonlijk record.

   

  Wat is nu de verklaring voor die vliegende start? De combinatie van de snelle piste, superspikes, warm weer, weinig wind en op competitie azende atletes na een door corona verstoord anderhalf jaar.

   

  De toptijden van vannacht doen sommigen misschien zelfs dromen van het wereldrecord op de 100m, dat al sinds 1988 op naam staat van Florence Griffith-Joyner. Morgen weten we of die tijd van 10"49 benaderd of verbeterd wordt. 

   

  De halve finales staan morgen vanaf 12.15u op het programma, de finale is om 14.50u. Morgen komen ook de mannelijke sprinters op de 100 meter voor het eerst in actie: de voorrondes starten om 4.35u.

  Meer highlights van afgelopen nacht:

  Op de 400 meter horden bij de mannen cruiseten wereldrecordhouder Karsten Warholm (48"65) en zijn grootste uitdager Rai Benjamin (48"60) naar de halve finales. Algemeen wordt verwacht dat Warholms wereldrecord van 46"70, dat nog maar een maand op de tabellen staat, sowieso zal sneuvelen in de finale.

   

  Eén ding is zeker op de 800 meter bij de vrouwen: we krijgen een volledig nieuw podium. De drie atletes die in Rio eremetaal grepen (Caster Semenya, Francine Niyonsaba en Margaret Wambui), mochten dit jaar niet afreizen naar Japan omdat ze te hoge testosteronwaardes laten optekenen. De Jamaicaanse Natoya Goule kwalificeerde zich vanochtend als snelste voor de halve finales (1'59"83), al zeggen tijden natuurlijk niet bijster veel in olympische races over die afstand.

   

  Op 3.000 m steeplechase bij de mannen wil Kenia voor de tiende opeenvolgende keer naar goud snellen, maar het 20-jarige Ethiopische supertalent Lamecha Girma zal hen daarvoor toch doen zweten. Hij klokte vanochtend de snelste tijd: 8'09"83.