Eerste badmintongoud is voor China: Wang en Huang kloppen Zheng en Huang

  Goud voor Wang en Huang.

  In het gemengde dubbelspel is de eerste gouden medaille in het badminton naar Yi Lyu Wang en Dong Ping Huang gegaan. Ze versloegen hun landgenoten, en de nummer 1 op de wereldranglijst, Si Wei Zheng en Ya Qiong Huang in 3 spannende sets.

  De voorbije dagen stonden in het badminton al heel wat groepswedstrijden en kwartfinales op het programma. Zo werd onze landgenote Lianne Tan op woensdag al uitgeschakeld in het enkelspel bij de dames. Ze verloor toen van de Indonesische Gregoria Mariska Tunjung.

   

  In het gemengde dubbelspel kregen we een volledige Chinese finale. Het beste duo ter wereld, Si Wei Zheng en Ya Qiong Huang, hadden zich zonder al te veel problemen voor de finale geplaatst.

   

  De 2-voudige wereldkampioenen (2018 en 2019) namen het op tegen hun landgenoten en de nummer 2 op de wereldranglijst Yi Lyu Wang en Dong Ping Huang. Zheng en Huang hadden hun landgenoten al 13 keer geklopt en konden met vertrouwen toeleven naar deze wedstrijd.

   

  De finale was bijzonder evenwichtig met 3 sets van exact 22 minuten. Wang en Huang won de eerste set met 17-21, maar Zheng en Huang sloegen nadien met exact dezelfde score terug: 1-1 in sets.

   

  De 3e en laatste set zou uiteindelijk om olympisch goud beslissen. Daarin maakten Wang en Huang de meest stabiele indruk. Met 19-20 op het scorebord haalden ze uiteindelijk de overwinning binnen. Het is de eerste grote zege voor het duo in een kampioenschap, op de WK's in 2018 en 2019 moesten ze vrede nemen met brons en zilver.