Ouédraogo over versmachtende druk: "Velen kijken niet naar de mens achter de atleet"

  Biles moest opgeven in de teamfinale na mentale problemen.

  De Amerikaanse Simone Biles moest vanwege mentale problemen vroegtijdig verstek geven in de teamfinale in het turnen. Het bracht de nodige aandacht voor het mentale aspect onder het vergrootglas. Ook Van Hier tot in Tokio kaartte het onderwerp aan.

  Mentale problemen in de topsport. Het is een onderwerp dat nog veel te vaak als taboe wordt bestempeld. Dat vindt ook Élodie Ouédraogo. "Het is broodnodig dat er over gesproken wordt", zei ze aan tafel bij Karl. "Er is enorm veel druk. De druk die je jezelf oplegt, die van je entourage en dan heb je nu ook nog eens sociale media. Je bent super bereikbaar. Iedereen kan tweeten wat ze willen over jou."

   

  "En dan komt de pers er nog eens bij. Veel atleten hebben een moeilijke relatie met de pers. Die komen, zetten u in de spotlights en kijken ook vaak niet naar jou als mens. Ze kijken niet naar de mens achter de atleet. Ze zien een machine die moet presteren."

   

  "Atleten zijn mooie, fitte mensen. Maar de binnenkant is ook belangrijk. Daar wordt heel weinig over gesproken. Ik vind het enorm sterk dat Simone Biles hiermee naar buiten komt. We moeten daarover blijven praten."

  "Plezier is de essentie van sport"

  Biles verloor naar eigen zeggen het plezier in het turnen. "Je moet je kunnen amuseren als sporter", is Ouédraogo daar duidelijk over. "Dat is de essentie van sport. Dat maakt alles ook veel makkelijker."

   

  "Vanuit de entourages zijn er al grote stappen gezet. Bij deze generatie wordt er over mentale problemen gesproken. Als je niet sterk genoeg bent in je hoofd, ben je niet gemaakt voor topsport,  wordt er wel eens gezegd. Maar die mentale druk kan van zoveel dingen komen."

  "Vergeten in de eerste plaats dat het ook mensen zijn"

  Bij vrouwen wordt er zelden of nooit gesproken over menstruatie. "Ik ken geen enkele atlete die al niet heeft moeten presteren terwijl ze ongesteld was", aldus Ouédraogo. "Op dat niveau kan je een topprestatie vergeten dan, maar je praat daar niet over. Je zoekt achteraf een excuus dat je een fout hebt gemaakt of slecht hebt geslapen."

   

  "Dat bewijst dat er nog iets fout zit op dit moment. We hebben nog heel veel werk. Daarom vind ik het heel goed dat Biles dat nu wel doet."

   

  "Ik denk dat we in de eerste plaats vergeten dat die mensen een fenomenaal talent hebben, dat ook ontwikkeld hebben en daar iets fenomenaals mee doen. Maar het zijn in de eerste plaats mensen zoals jij en ik. Dat mogen we niet vergeten."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.