Croenen komt niet in de buurt van zijn 2e olympische finale, ondanks sterke start

  Croenen zwom in baan 1.

  Louis Croenen is er niet in geslaagd om zich net als 5 jaar geleden te plaatsen voor de finale van de 200m vlinderslag. Hij vertrok uitstekend in zijn halve finale, maar kon die goede lijn niet doortrekken en werd uiteindelijk 8e en laatste in zijn race. Met 1'56"67 kwam hij niet in de buurt van zijn eigen BR.

  Croenen schoot uitstekend uit de startblokken in baan 1. Na 50m lag onze landgenoot zelfs 4 tienden voor op het schema van zijn eigen Belgisch record.

   

  Ook halverwege deed Croenen uitstekend mee bovenin. In 54"64 draaide hij zelfs als tweede na de ontketende Zuid-Afrikaan Chad le Clos, olympisch kampioen van 2012.

   

  Maar de 200m vlinderslag is een marathonrace. In de tweede 100m viel Croenen helemaal terug en werd uiteindelijk pas 8e in 1'56"67, meer dan een seconde boven zijn BR (1'55"39). Met een evenaring van die tijd was hij er ook niet bij geweest in de finale.

   

  Geen tweede opeenvolgende olympische finale dus voor Croenen, die donderdag zijn reeks in de 100m vlinderslag zwemt. Zit daar nog iets moois in?

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  "Ik kwam voor een finale, dat is niet gelukt"

  Louis Croenen deed het 100m lang uitstekend. "Ik had niet veel keuze en moest wel snel beginnen", zei hij na zijn halve finale. "Je weet niet hoe snel je moet zwemmen voor een finale dus ik moest meegaan met de rest."

   

  "De tweede 100m voelde ik dat ik te weinig kracht had, op één of andere manier. Mijn tijd is dan ook niet goed, meer kan ik er voorlopig niet over zeggen."

   

  "Ik voelde dat ik eerst redelijk mee was, de tweede 100m probeerde ik nog, maar de 200 vlinder is zo'n zwaar nummer. Als het niet gaat, dan gaat het niet en stopt het."

   

  Croenen zwemt ook nog de 100m vlinderslag in Tokio. Maakt hij daar iets moois van? "Dit is natuurlijk een serieuze domper, ik kwam voor een finale en een Belgisch record. Dat is duidelijk niet gelukt."

  Als het niet gaat, dan gaat het niet en stopt het.

  Louis Croenen
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Coach Gaastra: "Hoogst haalbare"

  "Ik denk dat de halve finale het maximaal haalbare was", zegt Ronald Gaastra, de coach van Louis Croenen. "Hij heeft de twintigste inschrijvingstijd en gaat er als zestiende uit. We staren ons blind op zijn tijd uit 2015 (toen Croenen op het WK zijn BR zwom, red) maar dat is al zes jaar geleden."

   

  "Intussen is Croenen zes jaar ouder en dat voel je ook in de recuperatie. Dit seizoen heeft hij eigenlijk heel goed gepresteerd. Hij groeide van 1'56 naar 1'55. De stap naar het Belgische record heeft hij niet gezet, maar de Spelen zijn daar ook de wedstrijd niet voor."

   

  "Croenen komt in Tokio nog in actie op de 100 meter vlinderslag. "De knop omdraaien wordt niet gemakkelijk", geeft Gaastra toe. "Maar het is een bijnummer voor hem."

   

  "Hij moet nu zijn emoties een plaats geven. Daarna kan hij nog een keer knallen. Hopelijk komt hij in de buurt van zijn besttijd maar ook dat zal waarschijnlijk niet volstaan om door te gaan naar de halve finales."

  De stap naar het Belgische record heeft hij niet gezet, maar de Spelen zijn daar ook de wedstrijd niet voor.

  Ronald Gaastra
  programma Louis Croenen
  maandag 26 juli reeks (200m vlinderslag) 1'55"78 (6e in reeks, als 14e naar HF)  
  dinsdag 27 juli halve finale (200m vlinderslag) 1'56"67 (8e in reeks, niet naar F)  
  donderdag 29 juli reeks (100m vlinderslag) 52"23 (2e in reeks, niet naar HF)