Australische basketbalbond opent disciplinair onderzoek naar vedette Liz Cambage

  Liz Cambage zegde af voor de Olympische Spelen na een incident in de oefenmatch tegen Nigeria. De Australische voelde zich mentaal niet klaar.

  De Australische basketbalfederatie heeft een disciplinair onderzoek opgestart naar Liz Cambage, de sterspeelster van de nationale vrouwenploeg. Die zegde 10 dagen geleden af voor de Olympische Spelen in Tokio, omdat ze zich mentaal niet klaar voelde. Haar aankondiging kwam er na een incident in een oefenduel tegen Nigeria in Las Vegas.

  Cambage was bij die match betrokken bij een ruzie. Het incident en de rol van de vedette daarbij zijn het voorwerp van een onderzoek door Basketball Australia.

   

  "De omstandigheden rond de schermutseling waarbij Liz Cambage betrokken was, worden momenteel onderzocht vanwege mogelijke schendingen van het integriteitskader en de gedragscode", stelt de federatie, zonder meer commentaar te geven.

  Cambage verklaarde bij haar afzegging dat ze paniekaanvallen kreeg bij de gedachte dat ze naar Tokio zou moeten afzakken, gezien de daar geldende gezondheidsmaatregelen tegen het coronavirus.

   

  "Het is geen geheim dat ik in het verleden al mentale problemen heb gehad. Ik voelde me niet comfortabel bij de nakende olympische bubbel", luidde het op haar sociale media. "Geen familie. Geen vrienden. Geen fans. Dat schrikt me eerlijk gezegd af. Ik had paniekaanvallen, sliep en at niet meer."

   

  "Ik kon niet de Liz zijn die iedereen wil zien presteren voor de Opals (bijnaam van nationale ploeg, red). Afzeggen breekt mijn hart, maar ik moet aan mijn mentale en fysieke gezondheid denken."

   

  Cambage zorgde begin mei ook al voor een relletje, een fotoshoot van het Australisch Olympisch Comité schoot bij haar in het verkeerde keelgat door een gebrek aan diversiteit. Ze dreigde toen met een boycot van de Spelen.

  De 2,03 meter grote Cambage is de absolute sterspeelster van Australië, de 29-jarige loodste het land in 2012 naar olympisch brons en in 2018 naar WK-zilver. 

   

  Australië is in Tokio in de groep van België is ingedeeld. De Belgian Cats treffen Australië morgen om 10.20u in de eerste groepsmatch.