Australische basketbaltopper dreigt met boycot na "witgewassen" fotoshoot

  Liz Cambage is een van de beste basketbalspeelsters ter wereld.

  Liz Cambage, de sterspeelster van het Australische basketbalteam, dreigt ermee te passen voor de Olympische Spelen. Een fotoshoot van het Australisch Olympisch Comité is bij Cambage in het verkeerde keelgat geschoten door het gebrek aan diversiteit op de foto's.

  Op haar Instagram-pagina hekelt Liz Cambage, met Australië een van de tegenstanders van de Belgian Cats op de Olympische Spelen, een fotoshoot van het Australisch Olympisch Comité (AOC) en van de lingeriesponsor van het AOC. Daarop is van diversiteit maar weinig te merken.

   

  "Ik heb het al een miljoen keer gezegd: hoe moet ik een land vertegenwoordigen dat niet eens mij vertegenwoordigt? Witgewassen Australië", schrijft Cambage, de dochter van een Nigeriaanse vader en een Australische moeder.

   

  "Een nepkleurtje staat niet gelijk met diversiteit. Gekleurde mensen worden naar de achtergrond verwezen, terwijl het zwarte atleten zijn die de toon aangeven. Als er niet snel iets verandert, sla ik deze Olympische Spelen over."

  Gekleurde mensen worden naar de achtergrond verwezen, terwijl het zwarte atleten zijn die de toon aangeven.

  Liz Cambage

  Cambage postte ook nog videobeelden van 400m-loopster Cathy Freeman, die in 2000 als eerste inheemse Australische olympisch goud won. "Ik wil jullie er nog even aan herinneren dat het grootste Australische sportmoment aller tijden er kwam dankzij een zwarte inheemse vrouw", aldus Cambage.


  Het AOC heeft begrip voor de kritiek van Cambage over de fotoshoot van de lingeriesponsor. "De atleten op die foto hadden de rijke diversiteit van de Australische olympische atleten beter kunnen en moeten vertegenwoordigen", klinkt het.


  "Toch hebben hebben we een trotse geschiedens van het promoten van diversiteit in al haar vormen", benadrukt het AOC.


  De 2,03m grote Liz Cambage is een van de beste basketbalspeelsters ter wereld. De 29-jarige Australische loodste haar land naar olympisch brons in 2012 en WK-zilver in 2018. In 2018 was ze ook de topschutter in de WNBA.

  De bewuste fotoshoots: