Openingsceremonie lokt minste aantal Amerikaanse kijkers in 33 jaar

  De Spelen werden vrijdag geopend in Tokio met een knappe ceremonie.

  Afgelopen vrijdag werden de Olympische Spelen met een ingetogen openingsceremonie geopend. Toch kon het de Amerikanen niet smaken. Slechts 16,7 miljoen kijkers stemden af op het evenement. Het laagste aantal in 33 jaar.

  16,7 miljoen Amerikanen stemden vrijdag in op de Amerikaanse zender NBC om de openingsceremonie van de Spelen mee te pikken. Dat is opvallend minder dan de vorige  edities van de Spelen. In Rio keken nog 26,5 miljoen mensen naar de ceremonie.

   

  Met Tokio 13 uur voorsprong op de Amerikaanse oostkust, zond NBC de ceremonie voor het eerst live uit in de ochtend, om 6.55 u plaatselijke tijd. De opgenomen primetime-uitzending van NBC begon om 19.30 u.

   

  Wat wel opvallend is, is de manier waarop de Amerikaanse kijker keek. Het
  streamingpubliek op die platforms groeide met 76% ten opzichte van de
  openingsceremonie van de Winterspelen in PyeongChang in 2018 en met 72% ten opzichte van de opener 5 jaar geleden in Rio.

  Covid eist zijn tol

  Mede dankzij de coronapandemie mochten slechts 1.000 fans de openingsceremonie in het stadion bijwonen, zij het onder strikte voorwaarden. 

   

  Grote afwezigen tijdens de ceremonie waren onder meer de voormalige Japanse premier Shinzo Abe, die de Spelen naar Tokio had gelokt, en enkele topsponsors, aangezien het evenement te maken kreeg met sterke tegenstand in het door COVID-geteisterde Japan.