De vlam brandt: 1.800 drones, Osaka en Belgische delegatie schitteren in openingsceremonie

  Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de Olympische Spelen kunnen eindelijk van start gaan. De openingsceremonie - in een nagenoeg leeg stadion - luidde het officiële begin in. Tennisster Naomi Osaka stak de vlam aan en tijdens de show waren het vooral de drones die adembenemend waren.

  22 Belgische atleten genieten van de ceremonie

  De Belgen moesten tijdens de traditionele atletenparade lang wachten op hun beurt. Er werd gewerkt volgens het Japanse alfabet en zo kwamen de Belgen pas als 165e land het stadion in. Olympisch kampioene Nafi Thiam en hockeyspeler Felix Denayer voerden de selectie aan.

   

  Die was eerder beperkt want alleen atleten die al in het olympische dorp verbleven, mochten gaan. Waren er zo bij: skateboarders Lore Bruggeman en Axel Cruysberghs, eventingruitster Lara de Liedekerke, badmintonster Lianne Tan, boogschutter Jarno De Smedt, kajakker Gabriel De Coster en het vrouwenbasketbalteam met Julie Allemand, Marjorie Carpréaux, Antonia Delaere, Kyara Linskens, Billie Massey, Emma Meesseman, Hanne Mestdagh, Kim Mestdagh, Heleen Nauwelaers, Jana Raman, Julie Vanloo en Ann Wauters.

   

  De vlaggendragers mochten wel iemand uitnodigen en zo was er ook nog plaats voor Red Lions Tom Boon en Gus Meurmans en hordeloopster Hanne Claes. Ook enkele coaches en delegatieleider Olav Spahl wandelden mee.

   

  De Belgen zagen er piekfijn uit. De vrouwen droegen outfits van Caroline Biss, de mannen van Scabal.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Sobere ceremonie staat in het teken van verbondenheid

  Naast de atletenparade is er doorgaans ook plaats voor toeters en bellen, maar die bleven in Tokio al bij al beperkt. De ingetogenheid had uiteraard alles te maken met de coronapandemie die het afgelopen anderhalf jaar wereldwijd heel wat slachtoffers heeft geëist.

   

  Zo werden alle hulpverleners in de bloemetjes gezet en was er een moment van stilte. Aan het begin van de ceremonie was er ook een choreografie die symbool stond voor alle atleten die in moeilijke omstandigheden waren blijven trainen.

   

  Maar IOC-voorzitter Thomas Bach wou de start van de Spelen toch vooral zien als een moment van hoop. Ook de olympische eed werd aangepast en de atleten zweren nu ook te staan voor inclusie en gelijkheid en tegen discriminatie.

   

  Na een ingetogen ceremonie was het tennisster Naomi Osaka die de vlam mocht aansteken.

  Drones, geoliede man en levende pictogrammen zorgen voor show

  Hier en daar was er uiteraard wel tijd voor wat spektakel. Een van de hoogtepunten was een show met maar liefst 1.824 drones. Die vormden eerst het logo van de Spelen in Tokio en daarna een wereldbol. Een technisch hoogstandje.

   

  Ook op het einde van de ceremonie was er nog een visueel spektakel. Drie artiesten vormden in een choreografie de icoontjes van 50 sporten. Die iconen werden oorspronkelijk bedacht in Japan.

   

  Tot slot was er ook nog een opvallend moment tijdens de parade. Pita Taufatofua uit Tonga stal andermaal de show met zijn lijf vol kokosolie. De atleet uit Tonga deed dat ook al in Rio in 2016 en tijdens de Winterspelen in 2018. 

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Herbekijk de intrede van de atleten:

  Openingsceremonie Olympische Spelen

  1. 16 uur 50. De mythische olympische vlam wordt aangestoken door Naomi Osaka.

   De mythische olympische vlam wordt aangestoken door Naomi Osaka

  2. 16 uur 48. De olympische vlam is ontstoken! Nu zijn we helemaal klaar om aan deze Spelen te beginnen. Een jaartje later dan eerst gepland brandt de vlam in het stadion in Tokio. Naomi Osaka heeft de grote vlam ontstoken. Eindigen doen we met vuurwerk. En dat hopen we de komende weken nog regelmatig te zien, vooral van onze Belgische helden. .
  3. 16 uur 46. De fakkel nadert het podium. Tennisster Naomi Osaka draagt de vlam het podium op. .
  4. 16 uur 41. Het is een estafette. Na enkele sportkampioenen wordt de vlam nu doorgegeven aan een dokter en een verpleegster.  .
  5. 16 uur 38. De vlam! Hét moment waar we al uren op gewacht hebben: de mythische olympische vlam komt het stadion binnen.  .
  6. 16 uur 32. We naderen het einde van deze feestelijke opening. We wachten alleen nog op de olympische vlam. .
  7. 16 uur 22. De olympische vlag wordt binnengedragen.

   De olympische vlag wordt binnengedragen

  8. 16 uur 20. We luisteren nog eens naar de olympische hymne. .
  9. 16 uur 14. Vuurwerk! De 32e Spelen zijn geopend.

   Vuurwerk! De 32e Spelen zijn geopend

  10. 16 uur 13. "De Spelen zijn geopend". Vuurwerk! De Japanse keizer opent de 32e Spelen.  .
  11. 16 uur 10. Bach is nu toch al 10 minuten aan het woord. We zijn er zeker van dat de competities spannender zullen zijn de komende weken. .
  12. 16 uur . Nu is het aan Thomas Bach, de IOC-voorzitter, om de mensen toe te spreken. Er staan toch nog heel wat atleten te luisteren. "Vandaag is een dag van hoop, ook al zien deze Spelen er heel anders uit dan we het ons hadden voorgesteld. Maar we zijn hier samen." .
  13. 16 uur . IOC-voorzitter Thomas Bach: "Vandaag is een dag van hoop".

   IOC-voorzitter Thomas Bach: "Vandaag is een dag van hoop"

  14. 15 uur 53. Hashimoto Seiko van het organiserende comité neemt het woord. "Ik groet iedereen uit de grond van mijn hart. Zeker na de problemen waardoor de Spelen uitgesteld moesten worden. Ik wil mijn dankbaarheid en respect uitdrukken voor alle mensen die tijdens de coronapandemie in de eerste lijn gestaan hebben", zegt ze. .
  15. 15 uur 48. Technisch hoogstandje: In de lucht boven het stadion vliegen 1.824 drones.

   Technisch hoogstandje: In de lucht boven het stadion vliegen 1.824 drones

  16. 15 uur 47. Dit is toch het hoogtepunt van deze show. Inge Van Meensel.
  17. 15 uur 46. 1.824 drones. Even een technisch hoogstandje. In de lucht boven het stadion vliegen 1.824 drones. Die vormen verschillende figuren in de lucht zoals het embleem van deze Spelen. .