Vermoeiende ceremonie en roken op de Spelen: dit was Van hier tot in Tokio

  In Van hier tot in Tokio overloopt Karl Vannieuwkerke alle actie op de Olympische Spelen. De vermoeiende openingsceremonie, de Belgische medaillekandidaten en Tia Hellebaut haar trucje om scherp te blijven passeerden de revue. Bekijk de beste fragmenten van aflevering één.

  "De openingsceremonie is als atleet geweldig vermoeiend"

  Vandaag waren alle ogen gericht op de openingsceremonie. De Belglische vlaggendragers waren Nafi Thiam en Félix Denayer. Die laatste neemt daarmee wel een risico, want hij moet vannacht met de Red Lions vol aan de bak tegen Nederland.

   

  "Als atleet is de openingsceremonie geweldig vermoeiend", weet Robert Van de Walle. "Je zit in de catacomben te wachten tot het jouw beurt is.  Meestal wacht je twee uur om eens te zwaaien op het terrein."

   

  "Ik droeg de vlag in Londen, maar heb daar goed over nagedacht", deelt Tia Hellebaut. "Mag ik dan vragen wat Denayer daar doet?", komt Karl Vanniewkerke tussen. "Hij moet om kwart voor 12 's middags in Tokio spelen en ligt pas na middernacht in zijn bed."

   

  "Als atleet zou ik het niet gedaan hebben", reageert Hellebaut. "Maar hij speelt in een ploeg die dat kan opvangen." Robert Van de Walle maakt zich niet té veel zorgen: "Het is zo een overweldigend evenement, misschien krijgt hij hier net een adrenalineboost door."

  Van de Walle: "Casse is de beer die moet geschoten worden"

  In Rio pakte de Belgische delegatie zes medailles. Hoeveel worden dat er in Tokio? "We mogen er nog niet op rekenen, maar ik denk dat we een grote kans maken om meer medailles te pakken", meent Hellebaut.

   

  Een van de grote medaillekandidaten is Matthias Casse. "Hij werd wereldkampioen tegen sterke tegenstanders in een moeilijke categorie, de -81 kg", meent Van de Walle. 

   

  "Het probleem dat hij nu heeft: hij is de beer die moet geschoten worden. Iedereen kent hem en hij is de beste. Casse wordt bestudeerd om hem te kloppen."

  Hellebaut: "Ik kon beter 2 sigaretten roken dan 4 boterhammen eten"

  Tia Hellebaut deelde een geheimpje aan tafel. "In plaats van te eten in het olympische dorp, rookte ik soms twee sigaretten. Dan kon ik de rest van de dag verder."

   

  "Ik deed dat niet doorheen het jaar. Heel wat hoogspringers deden het tijdens de Spelen", zegt Hellebaut. "Dat was niet om te ontstressen, maar om het hongergevoel te onderdrukken."

   

  "Ik dacht dat ik beter twee sigaretten kon roken dan vier boterhammen te eten. Dat is ook gebleken."

  Herbekijk hieronder integraal "Van hier tot in Tokio"