Bakelants: "Sommigen twijfelden of ik wel meereed, wel: ik heb me getoond"

  Jan Bakelants reed een aanvallende etappe in de Tour, maar hij werd met een 8e plaats naar eigen zeggen karig beloond. Achteraf moest er heel wat van zijn lever. "Ze mogen nu stoppen met lachen met onze ploeg."

  "Een 8e plaats, het is wat het is", reageert Jan Bakelants filosofisch. "Ik vind dat ik maar karig beloond ben, maar ik heb eigenlijk nooit kunnen sprinten voor die ereplaats, omdat ik ingesloten raakte. Dat is mijn grootste frustratie van de dag."

   

  "Ik heb vol voor de ritzege gereden", geeft Bakelants toe. "Maar Konrad was sterker en speelde het goed. Ik dacht nog: hij zal mij nodig hebben, maar net nadat ik een beurt had gedaan, poefte hij vanachter mijn rug weg. Ik ben blij dat hij wint, want hij nam tenminste het initiatief."

   

  Bakelants is zelf vooral blij dat hij zichzelf toch eens getoond heeft. Dat frustreerde hem duidelijk. "Dit was mijn laatste kans. Ik had de indruk dat er aan getwijfeld werd of ik nog wel meereed in deze Tour."

   

  "Ik vind dat ik de laatste tijd zwaar onderschat word, dat merk ik aan de dedain waarmee de vragen gesteld worden. Ik moet mij bijna verantwoorden waarom ik hier aan de start sta. Dat stoort mij enorm. Maar nu heb ik mij toch getoond."

   

  "Ik had maar 3 ritten om mij te tonen in deze Tour en ik was 2 keer mee. Je hebt ook wat geluk nodig om mee te geraken. Deze keer zaten we met de ploeg (Intermarché-Wanty-Gobert) goed vooraan, dus ze mogen ook stoppen om met ons te lachen."

   

  "Het is niet fair om ons af te rekenen aan dezelfde maatstaf als die van Ineos of Deceuninck-Quick Step. Onze 8 renners samen kosten evenveel als 1 renner van hen. Eigenlijk is het niet meer dezelfde sport."

  Ik moest mij de voorbije dagen bijna verantwoorden waarom ik hier aan de start sta. Dat stoorde mij enorm.

  Jan Bakelants

  "Die uitspraak van Hilaire was beneden alle peil"

  Opmerkelijk is dat de kritiek ook vanuit de eigen ploeg kwam. Ploegleider Hilaire Van der Schueren zei dat de dokter en de osteopaat tot nu de 2 uitblinkers waren bij de ploeg. "Dat frustreerde mij. Ik heb hem vanochtend in de bus ook gezegd dat ik dat beneden alle peil vond."

   

  "Maar het interesseert mij niet: ik heb mij getoond en dat is genoeg. Dat zullen Julia en haar mama geapprecieerd hebben", zegt een stilaan emotionele Bakelants. "Het was vandaag ook de verjaardag van Julia. 5 jaar geleden is ze geboren toen ik in de Tour was. Dat was een extra drijfveer om mij te tonen."

  Lees ook:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar