Bart Swings staat weer op het ijs: "Schrok ervan hoe goed het ging"

  Bart Swings is begonnen aan zijn voorbereiding op een drukke schaatswinter. De afgelopen dagen stond hij voor het eerst op het ijs. Dat om klaar te zijn voor het ultieme doel: een ticket voor de Winterspelen in Peking. "Ik heb er zin in, laat de winter maar komen!", is Swings enthousiast.

  In een drukke sportzomer zouden we bijna vergeten dat ons land een topper in het schaatsen heeft. Hoe zou het Bart Swings vergaan in zijn voorbereiding op een nieuw schaatsseizoen?

   

  "Ik heb de eerste training op het ijs achter de rug. Normaal is die super onwennig, maar het ging verdacht goed", laat Bart Swings weten. Daar ben ik enthousiast over!" 

   

  "Door vorig jaar erg lang op het ijs te staan, behield ik mijn techniek beter. Ik schrok ervan hoe goed het ging en krijg zin om weer aan mijn techniek te werken."


  Swings trekt vroeger dan gewoonlijk zijn schaatsen aan. "In totaal sta ik twee maanden vroeger op het ijs dan vorige jaren. Dat is zeker een bewust keuze. Het zorgt ervoor dat ik meer tijd heb om mijn techniek bij te schaven. Die rust doet me duidelijk goed."

  In november volgt het belangrijkste doel: me kwalificeren voor de Winterspelen in Peking.

  Bart Swings

  De zilveren olympische medaillewinnaar toont veel werklust. Doet hij dat om de strijd aan te gaan met zijn Nederlandse collega's? "Ik ben op mijn 20 jaar pas begonnen met schaatsen. Veel Nederlanders stonden toen al 4 of 5 keer per week op de schaatsbaan", weet Swings.

   

  "Dat probeer ik nu in te halen door 7 dagen op 7 te schaatsen, soms twee keer per dag. Dat is niet ideaal voor de coördinatie. Door vroeger te beginnen, kan ik de uren beter spreiden."

   

  De winter ligt nog ver van ons verwijderd. Toch benadrukt de Belg het belang van een goede voorbereiding. "De zomer is voor ons een beetje de winterperiode van een wielrenner. Daarin moet veel fysiek werk verricht worden om fit te zijn voor de winter."

   

  "Vanaf midden september staan we dagelijks op het ijs", gaat een ambitieuze Swings verder. "Dat om klaar te zijn tegen november, voor het belangrijkste doel: me kwalificeren voor de Winterspelen in Peking."

  Dromen van olympisch goud in Peking?

  "Ik heb er zin in, voor mij mag de winter eraan komen!"

   

  Dat zijn de woorden van een enthousiaste Swings die de lat voor zichzelf hoger heeft gelegd. Hoe ver reiken zijn ambities voor de komende Winterspelen in 2022?


  "In Pyeongchang behaalde ik zilver op de massastart, afgelopen seizoen reed ik op dat nummer naar brons op het WK. Ik wil in Peking zeker voor een podium en eventueel gouden medaille strijden."

   

  "Op de andere afstanden wil ik mezelf verbeteren, omdat ik weet dat ik daar nog stapjes kan zetten. Het hoogtepunt moet de massastart op de Spelen in Peking worden", besluit Bart Swings.