Ga naar de inhoud
Marianne Vos wint in de sprint.

La Vuelta Femenina klassement

naamresultaatploeg
1
Demi Vollering
23u30'55"
2
Riejanne Markus
op 1'49"
3
Elisa Longo Borghini
2'00"
4
Juliette Labous
2'58"
5
Évita Muzic
3'15"
6
Ricarda Bauernfeind
4'33"
7
Niamh Fisher-Black
5'14"
8
Yara Kastelijn
5'27"
9
Pauliena Rooijakkers
5'42"
10
Kim Cadzow
6'19"

Marianne Vos wint nu ook in de Vuelta, exact 18 jaar na haar allereerste profzege

 di 30 april 2024 17:30
La Vuelta Femenina
La Vuelta Femenina: rit 3
Helling
130.5 km
13:35 Lucena - 17:30 Teruel
Marianne Vos
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 130.5

  Marianne Vos (Visma-Lease a Bike) trekt haar sterke voorjaar gewoon door in de Vuelta Femenina, de Ronde van Spanje voor vrouwen. In Teruel was ze duidelijk sneller dan haar landgenote Charlotte Kool.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  De vrouw van de dag was Mireia Benito. Heel de rit reed de Spaanse van AG Insurance alleen in de aanval. 

   

  Even ontsnapte een interessant zestal met Europees kampioene Mischa Bredewold, maar dat avontuur was van korte duur.  Zo waren alle spotlights gericht op Benito. 

   

  In het peloton was even wat actie op de Alto Fuente de Rubielos, de enige gecategoriseerde helling van de dag. Het tempo lag niet enorm hoog, maar vrouwen als Charlotte Kool en Alison Jackson kwamen in moeilijkheden. 

   

  De snelle vrouwen moesten niet panikeren. Niemand trok door na de beklimming waardoor iedereen terugkwam. Mireia Benito profiteerde en bouwde haar voorsprong uit tot meer dan 5 minuten. 

   

  Het golvend parcours werd amper gebruikt om de koers lastig te maken. Grace Brown en Demi Vollering staken hun kop aan het venster, zonder veel effect. 

  Kool komt te kort

  Richting finishplaats Teruel was er alsmaar meer wind en die stond ook nog eens op kop. Het werd een lijdensweg voor Benito, die langzaam maar zeker terugwaaide naar het peloton. 

   

  Op 7 kilometer van de streep werd de Spaanse opgeraapt. De sprintvoorbereiding kon beginnen. 

   

  Die werd wat verstoord door een val in de laatste 3 kilometer. Amper 30 rensters gingen naar de streep, maar alle favorieten waren wel mee. 

   

  In de sprint stond geen maat op Marianne Vos. De Nederlandse van Visma - Lease a Bike, dat veel werk verzette onderweg, was sneller dan Charlotte Kool en Olivia Baril. 

   

  Voor Vos is het haar 252e zege ooit op de weg. Opvallend: dat doet ze exact 18 jaar na haar allereerste UCI-overwinning in Tsjechië. 

   

  De leiderstrui is nog net voor Blanka Vas. Met de 10 bonificatieseconden komt Vos één seconde te kort om ook het rood te pakken. 

  Vos: "Prachtig om het af te maken"

  Marianne Vos: "Uiteraard ben ik heel tevreden. Gisteren had de hele ploeg al hard gewerkt, maar toen hadden we pech in de finale. Vandaag zijn we weer all-in gegaan. Het is prachtig dat ik het dan kan afmaken." 

   

  Onderweg waren opnieuw een aantal valpartijen. "In de beginfase was het heel gevaarlijk met die natte wegen. Er waren heel veel valpartijen, ik hoop dat iedereen oké is. In de finale werd er ook nog gevallen, maar daar heb ik niets van gezien. Valpartijen horen helaas bij de koers, leuk is het niet."

  Uitslag La Vuelta Femenina

  naamresultaatploeg
  1
  Marianne Vos
  131 km in 3u46'52"
  2
  Charlotte Kool
  allen zelfde tijd
  3
  Olivia Baril
  4
  Ingvild Gåskjenn
  5
  Lily Williams
  6
  Flora Perkins
  7
  Eleonora Ciabocco
  8
  Caroline Andersson
  9
  Mischa Bredewold
  10
  Magdeleine Vallieres
  naamresultaatploeg
  1
  Blanka Vas
  6u57'04"
  2
  Marianne Vos
  op 1"
  3
  Elisa Longo Borghini
  11"
  4
  Eva van Agt
  11"
  5
  Riejanne Markus
  11"
  6
  Amanda Spratt
  11"
  7
  Demi Vollering
  12"
  8
  Marlen Reusser
  12"
  9
  Mischa Bredewold
  12"
  10
  Niamh Fisher-Black
  12"

  Fase per fase

  17:33

  Blanka Vas behoudt de rode leiderstrui. Marianne Vos zal op één seconde komen, maar Vas blijft leidster dankzij de boniseconden onderweg. 

  17:31

  Marianne Vos wint vlot!

  De Nederlandse schiet raak. Ze laat de concurrentie ver achter zich. Amber Kraak probeerde nog te verrassen met een late uitval, maar ze geraakte niet weg. Er was geen echte sprintvoorbereiding. Uiteindelijk kwam Marianne Vos machtig uit het pak. Kool zat goed gepositioneerd, maar had geen jus in de benen. 

  17:29

  DSM op komst

  De ploeg van Charlotte Kool lijkt het best te timen. Ze moeten wel nog naar voren komen. 

  17:28

  Wat kan Lippert?

  Bij het ingaan van de voorlaatste kilometer komt Movistar naar voren. Het is met twee knechten voor Liane Lippert. Wat kan de Duitse kampioene in haar eerste koers? 

  17:28

  Val

  Net als gisteren is er een val in de laatste 3 kilometer. Thalita de Jong valt als eerste. Het gebeurt rond plek 30. Velen zijn opgehouden. 

  17:26

  Nog 3 kilometer. De finish is in zicht. Er zijn weinig sprinttreinen te bespeuren in de kop van het peloton. 

  17:26

  Er zijn weinig technische momenten in de finale. Op zo'n 2 kilometer van de streep ligt de laatste echte bocht. In de buurt van de rode vod moet het peloton wel nog over een rotonde gaan. 

  17:24

  SD Worx zit vooraan in het peloton met rode trui Blanka Vas. De Hongaarse heeft snelle benen, maar er is ook Barbara Guarischi binnen de ploeg. 

  17:23

  Kool tegen Vos?

  Charlotte Kool kan vandaag wel sprinten om de zege, net als Marianne Vos. Op papier zijn zij de snelsten van dit peloton. Alison Jackson won gisteren, maar kan ze bevestigen? Anderen om in de gaten te houden zijn Barbara Guarischi, Vittoria Guazzini, Georgia Baker en Maggie Coles-Lyster. 

  17:21

  Benito gegrepen

  De solo van Mireia Benito is afgelopen. Na zo'n 120 kilometer in de aanval ziet ze de rest van het peloton terug. Haar inspanning levert geen zege op, maar ongetwijfeld wel de witte strijdlusttrui. 

  17:16

  Teruel

  4 keer was Teruel finishplaats in de Ronde van Spanje voor mannen, nog nooit bij de vrouwen. Van die 4 keer won driemaal een Belg. Dat waren Freddy Maertens (1977), Eric Vanderaerden (1983) en Frank Vandenbroucke (1999). 

  17:13

  Benito is kansloos. Er zijn weinig bochten waardoor het peloton haar al even ziet rijden. Haar verhaal is bijna geschreven. Het peloton komt al op een halve minuut. 

  17:09

  EF Education - Cannondale schuift op naar de eerste rij van het peloton. Alison Jackson was gisteren de snelste na een chaotische finale. Het is de vraag wat ze kan tegen Kool en Vos. 

  17:07

  Trage finale

  Nu lijkt de wind pas echt op kop te staan. De kilometers gaan er maar traag af. Ze zullen finishen na 17u30. 

  17:02

  Nog 20 kilometer

  Vier rensters van Visma - Lease a Bike bezetten de eerste posities. Kopvrouw Marianne Vos verschuilt zich in het peloton. Benito verliest nog wat meer van haar pluimen en houdt nog 1'15" over. 

  16:59

  DSM-firminich PostNL houdt zich volledig afzijdig op kop van het peloton. Nochtans heeft het met Charlotte Kool misschien de snelste van het pak in hun rangen. Zij overleefde vandaag de hoogtemeters. 

  16:57

  Natalie Grinczer in ambulance

  Roland moet verder zonder Natalie Grinczer. Het was de Britse die daarnet lang bleef liggen bij de valpartij. Ze wordt met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. 

  16:55

  Kersvers ploegleider Stijn Steels moedigt Mireia Benito aan. Dat zal waarschijnlijk tevergeefs zijn, want haar voorsprong blijft verkleinen: 1'45". 

  La Vuelta Femenina
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  28/04 Valencia - Valencia
  tijdrit
  15 km
  Lidl-Trek
  Gaia Realini
  2
  29/04 Buñol - Moncofa
  Helling
  118,5 km
  Alison Jackson
  Blanka Vas
  3
  30/04 Lucena - Teruel
  Helling
  130,5 km
  Marianne Vos
  Blanka Vas
  4
  01/05 Molina de Aragon - Zaragoza
  Vlak
  142,5 km
  Kristen Faulkner
  Marianne Vos
  5
  02/05 Huesca - Jaca
  Bergetappe
  114 km
  Demi Vollering
  Demi Vollering
  6
  03/05 Tarazona - La Laguna Negra in Vinuesa
  Bergetappe
  132,5 km
  Évita Muzic
  Demi Vollering
  7
  04/05 San Esteban de Gormaz - Sigüenza
  Helling
  139 km
  Marianne Vos
  Demi Vollering
  8
  05/05 Distrito Telefonica - Valdesqui Comunidad de Madrid
  Bergetappe
  89,5 km
  Demi Vollering
  Demi Vollering