Van der Poel droomt van geel: "Ik zal echt 100% in orde moeten zijn"

  Mathieu van der Poel in het retro shirt ter ere van zijn grootvader Raymond Poulidor.

  Mathieu van der Poel wil bij zijn eerste deelname aan de Tour meteen de gele trui veroveren. In de eerste twee ritten wacht hem een unieke kans op ritwinst en het geel. "Eenvoudig zal het niet worden, want de openingsrit is veel lastiger dan verwacht", zegt van der Poel.

  "NK was dramatisch, maar ik voel me goed"

  De Ronde van Frankrijk gaat morgen van start in Brest. De eerste twee ritten zijn meteen op het lijf geschreven van de puncheurs in het peloton. Naast Van Aert en Alaphilippe is ook Mathieu van der Poel een van de topfavorieten voor het openingsweekend.

   

  "Donderdag hebben we de laatste 30 kilometer van de openingsrit verkend. Het is een zware etappe, een beetje verraderlijk zelfs, met een lastige finale. In het begin liggen de percentages rond de tien procent. Het is drie kilometer bergop zonder dat het op het einde echt afvlakt", zegt van der Poel.

   

  Van der Poel reed onlangs nog een ijzersterke Ronde van Zwitserland met twee ritzeges. Maar of zijn benen nog verbeterd zijn sindsdien weet hij niet. "Het Nederlands kampioenschap was dramatisch, maar ik voel me goed."

  Er valt veel te winnen, want er is een gele trui aan verbonden

  Mathieu van der Poel

  "Vroege zege zou druk van de ketel halen"

  De Nederlander beseft het belang van het openingsweekend. "Er valt veel te winnen, want er is een gele trui aan verbonden. Ik ga er in de eerste twee etappes alles aan doen om te winnen, maar makkelijk wordt het niet."

  Zelf tipt hij ook nog Michael Matthews, Sonny Colbrelli en Peter Sagan voor de openingsrit. "De klassementsrenners zullen zich ook wel roeren, het zal er nerveus aan toegaan. Vroeg winnen zou de druk een beetje van de ketel halen."