UCI schorst Marc Bracke 3 jaar, teammanager gaat in beroep na "oneerlijk proces"

  De zaak draait rond een klacht van de Française Marion Sicot.

  De Internationale Wielerunie (UCI) heeft Marc Bracke, de teammanager van vrouwenwielerteam Doltcini-Van Eyck, voor drie jaar geschorst. Bracke wordt schuldig geacht aan seksuele intimidatie. Hij gaf al aan in beroep te gaan bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

  De zaak draait rond twee klachten van voormalige rensters van het team tegen Bracke. In mei vorig jaar diende de Franse Marion Sicot een klacht in wegens seksuele intimidatie tegen Bracke, wat leidde tot een onderzoek. 

   

  Sicot bracht de beschuldigingen naar voren nadat ze positief had getest op epo tijdens de Franse kampioenschappen. In een televisie-interview gaf Sicot later toe dat ze epo had ingenomen. Ze deed dat naar eigen zeggen om het vertrouwen van Bracke te winnen. 

   

  Die vroeg haar om hem foto's van haar in ondergoed te sturen, met het voorwendsel dat het een manier was om haar gewicht te controleren. Nadat ze dit niet langer wilde doen, zou ze aan de kant zijn geschoven. 

   

  Sicot maakte de berichten op WhatsApp van 2016 tot 2019 over aan de onderzoekers. In oktober vorig jaar kondigde de UCI aan dat er een disciplinair onderzoek werd opgestart naar de intimidatiepraktijken van Marc Bracke.

  "De UCI staat niet boven de wet"

  Zijn team spreekt in een bericht op Twitter van een "oneerlijk proces". "Marc Bracke werd nooit gehoord in de zaak en zijn rechten werden niet gerespecteerd", klinkt het. 

   

  "De UCI staat niet boven de wet. In het hele onderzoek is geen enkele daad of geen enkel woord van Marc Bracke gevonden dat enige seksuele intentie tegenover Sicot toont."

   

  "Marc Bracke heeft ook altijd het geheim van het onderzoek gerespecteerd, in tegenstelling tot Sicot die voortdurend campagne voerde en geregeld informatie uit het onderzoek lekte."

   

  "We blijven ervan overtuigd dat haar enige drijfveer was om haar dopingschorsing ingekort te zien worden. Dat is haar gelukt. Er werd intussen een zaak voor valse aantijgingen opgestart tegen Sicot voor het Franse gerecht."