Waarom de owngoal topschutter is op dit EK? Villa Sporza zoekt verklaring

  Het toernooi begon al met een owngoal van de Turk Demiral tegen Italië.

  Villa Sporza-presentator Karl Vannieuwkerke ontving gisteren Imke Courtois, Frank Boeckx, Dennis van Wijk en Youri Mulder. WIj zetten de meest interessante onderwerpen op een rijtje.

  Topschutter op dit EK: de owngoal - een verklaring gezocht

  Opvallend: met de 2 van Portugal tegen Duitsland gisteren vielen er op dit EK al 5 owngoals. Dat is meer dan op de voorbije 3 EK's samen (4). In de 14 voorgaande edities vielen er maar 9. Op dit moment is OG zelfs de topschutter van het toernooi, voor Ronaldo en Schick, allebei met 3.

   

  Dat het toernooi begon met een owngoal van de Turk Demiral tegen Italië was misschien een voorbode. Villa Sporza zette de 5 eigen doelpunten op een rijtje. Imke Courtois zoekt naar een verklaring: "We hebben het vaak over de wingbacks en hun voorzetten."

   

  "Als de bal met hoge snelheid voor doel komt en je bent zelf ook richting eigen doel aan het lopen - ik heb dat ook al meegemaakt als centrale verdediger - is het verschrikkelijk moeilijk om in de draai die bal goed weg te werken."

   

  Frank Boeckx: "Die ballen worden vaak in 1 tijd voor doel gezet. Je moet ook een verdedigende actie doen, want er staat iemand in je rug, die de bal anders binnentikt. Dat zijn de moeilijkste ballen."

   

  Youri Mulder ziet een heel veranderend patroon. "Trainers kiezen voor zo snel mogelijk zo veel mogelijk ballen in de gouden of diamanten zone. Dat is een ander soort creatief voetbal dan bijvoorbeeld met korte combinaties of een dribbelaar. Maar is dat dan aantrekkelijker?"

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Gemiddeld 8 wissels per match: "Maar waarom wisselt Engeland niet veel?"

  Bij momenten is er al op gezucht: er mag 5 keer gewisseld worden op dit EK. Een statistiek toonde dat op Euro 2016 (met 3 toegelaten wissels) gemiddeld 4,75 keer werd gewisseld, op Euro 2020 is dat 8 keer.

   

  Worden die goed gebruikt, wilde Karl weten. Courtois: "Door sommige ploegen wel, door andere niet. Engeland heeft bijvoorbeeld maar weinig wissels gedaan."

   

  Van Wijk vult aan: "In wedstrijden zoals Hongarije-Frankrijk bij 35 graden moet je al je wissels gebruiken. Bij Engeland-Schotland regende het en is de nood misschien wat minder groot."

   

  Er mogen wel maar 3 wisselmomenten zijn om tijdverlies of tijdrekken te vermijden, maar Van Wijk viel op dat de gewisselde spelers vaak niet de kortste weg naar de zijlijn pakken. "En ook dat er bij een dubbele wissel eerst de eerste naar de kant komt en daarna de tweede. Daar verlies je wel heel veel tijd."

   

  Wie het minst wisselde, was Engeland en Wales. "Bij Wales begrijp ik dat, want dan boet je in aan kwaliteit", wierp Karl op. "Maar bij Engeland zit zoveel kwaliteit op de bank?"

   

  Boeckx: "Omdat het daar nog niet draait, wil hij die mannen op het veld misschien hun vorm laten pakken."

   

  Van Wijk: "Wat mij opviel, is dat Kane enorm vermoeid oogt. Hij raakte tegen Schotland maar 19 keer de bal, waarvan 4 keer in het penaltygebied. Hij is dus niet scherp, maar wordt bovendien ook nog eens verkeerd gebruikt."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Moet België voor groepswinst gaan? Mulder: "Rekenen levert nooit wat op"

  De Belgen spelen morgen tegen de Finnen. Een puntje is genoeg voor groepswinst, maar dat zou ons lastigere tegenstanders kunnen opleveren in het vervolg van het toernooi - te beginnen met 25 procent kans op de 3e uit de groep des doods met Frankrijk, Duitsland en Portugal.

   

  Moeten we de discussie aangaan of we wel voor groepswinst willen gaan, gooide Karl op tafel. Boeckx klonk meteen categoriek: "Neen. En ik ben blij dat Martinez dat ook zo ziet. Hij wil met zijn beste elftal spelen. Ik denk dat dat nodig is om het niveau op te krikken. Dat is het belangrijkste naar die volgende wedstrijd."

   

  "Ik hoorde de Duivels zelf al een paar keer zeggen dat ze het tegen Rusland en in de eerste helft tegen Denemarken niet goed vonden, dan wil ik nu een goede prestatie van die jongens zien om met vertrouwen naar de volgende ronde te gaan."

   

  Hazard, De Bruyne, Witsel en Vermaelen zullen starten. "Dat is belangrijker", bevestigt Mulder: "Je moet gewoon eerste worden. Al dat rekenen levert nooit wat op. En ook die discussies over A- of B-elftal... eigenlijk gaat het altijd mis. Doe dus maar normaal." 

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Bekijk de volledige uitzending van zaterdag 19 juni:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.