Corona hangt als schaduw over Copa América: "De cijfers in Brazilië zijn dramatisch"

  Brazilië won in 2019 voor eigen volk de laatste editie van "de Copa".

  Vanavond gaat in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia de Copa América van start, al had dat heel wat voeten in de aarde. Brazilië werd pas twee weken geleden als gastland toegewezen, terwijl corona er nog hevig woedt. "Er zijn strenge maatregelen genomen", weet Brazilië-correspondente Nina Jurna.

  Twee weken geleden haakten Colombia en Argentinië af als gastlanden. In Colombia heerst er grote politieke onrust en in Argentinië kampt men met een corona-opstoot. 


  Op de valreep bood Brazilië zich nog aan als gastland, al woedt het coronavirus ook daar hevig. Het organiseren van een massa-evenement als de Copa América stuitte er dan ook op veel kritiek.


  Radio 1 belde met Brazilië-correspondente Nina Jurna om ter plaatse de temperatuur op te meten. "Het is lang onzeker geweest, maar eind vorige week besloot het Hooggerechtshof om het toernooi te laten doorgaan. De oppositie had een zaak aangespannen om de organisatie te verbieden."


  "Natuurlijk is Brazilië een voetballand en hebben de mensen hier wel nood aan afleiding, maar de coronacijfers zijn hier dramatisch. Per dag zijn er nog meer dan 2000 coronadoden, de ziekenhuizen liggen vol."

  In Brazilië is er veel protest tegen de Copa América.

  Strenge maatregelen

  Een toernooi als de Copa América houdt natuurlijk veel risico's in tijdens de corona-epidemie. Spelers vanuit heel de wereld zakken af naar Brazilië, waaronder ook 5 uit de Jupiler Pro League. Het virus kan zich zo gemakkelijk verspreiden.


  "Daar is men zich wel van bewust. Daarom eiste het Hooggerechtshof dat er strenge maatregelen genomen worden", vertelt Jurna. "Zo zijn er maar 4 speelsteden. Om de 48 uur wordt er bij iedereen een PCR-test afgenomen."


  "Er mag ook geen publiek in de stadions zitten, de spelers worden bovendien allemaal gegroepeerd en per charter ingevlogen. Zo probeert men ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk aanraking is met externen."

  Het legendarische Maracanã is een van de 5 stadions.

  Viroloog Neyts: "Zuid-Amerika heeft grote vaccinatie-achterstand"

  Viroloog Johan Neyts, verbonden aan de KUL, vindt het gevaarlijk om de Copa América te laten doorgaan, al denkt hij dat het wel veilig kan. "Italië organiseerde ook de Giro, dat kan dus veilig, als de organisatie goed verloopt."

   

  "Als je een toernooibubbel creëert met enkel spelers en staf, met andere woorden een beperkt aantal mensen, die allen goed getest kunnen worden, dan kan het veilig."

   

  "Ik had het liever anders gezien, want er zijn veel besmettingen en doden in Brazilië en de gezondheidszorg staat er onder grote druk. Wereldwijd wordt het afgeraden om naar Brazilië af te reizen. Zuid-Amerika heeft nog een grote vaccinatie-achterstand ten opzichte van Europa."

  Coronagolf bij Venezuela

  Vanavond staat met Brazilië-Venzuela de openingsmatch op het programma, al is het nog niet helemaal zeker of de partij doorgaat. In de aanloop naar die wedstrijd stak mevrouw corona immers al de neus aan het venster.

   

  Maar liefst 12 spelers uit de Venezolaanse selectie bleken gisteren besmet met het virus. Twee dagen ervoor kregen ze nog een inspuiting met het Sinovac-vaccin, te laat dus, zo blijkt.