Remco Evenepoel verliest 24 minuten: "Maar ik wil de Giro uitrijden"

  Remco Evenepoel zag af in de bergen.

  Remco Evenepoel (21) mag ook zijn ambities voor de top 10 in de Ronde van Italië uit zijn hoofd zetten. In de (ingekorte) koninginnenrit naar Cortina d'Ampezzo zakte hij helemaal door het ijs. Hij finishte op 24'05" van ritwinnaar en leider Egan Bernal. "We hebben hier rekening mee gehouden", vertelde hij.

  Na de Monte Zoncolan van afgelopen zaterdag moest Remco Evenepoel stilaan een kruis maken over het podium, maar de debutant van Deceuninck-Quick Step wilde vechten voor een top 10-plaats.

   

  Hij begon als 7e aan deze loodzware etappe en dacht voor aanvang dat de Dolomietencols hem beter zouden moeten liggen, maar dat was niet het geval.

   

  Op 40 kilometer van de finish verdween Evenepoel uit het peloton, hij bereikte Cortina d'Ampezzo 24 minuten na Egan Bernal als 58e. In de stand valt hij terug naar de 19e plaats op 28'07".

   

  Dinsdag kan Evenepoel een dagje uitblazen tijdens de rustdag, maar misschien beslist Deceuninck-Quick Step wel om zijn Giro te beëindigen. 

   

  Ploegmanager Patrick Lefevere heeft al meermaals gezegd dat ze Evenepoel uit koers zouden nemen als ze merken dat zijn tank leeg is.

  "We wisten dat het zou gebeuren, het is geen schande"

  "Ik had voor mezelf geen verwachtingen, jullie waren altijd aan het dromen", opende Remco Evenepoel met een prikje zijn betoog in Cortina d'Ampezzo.

   

  "We wisten dat dit zou gebeuren. Het is geen schande, hé. Iemand die maar 2 maanden getraind heeft kan niet verwachten dat hij 3 weken top zal zijn. We hebben hier rekening mee gehouden. Morgen zal ik volop genieten van de rustdag."

   

  "Ik voel dat het elke dag minder en minder wordt. Vandaag was het gewoon helemaal op toen het moest gebeuren. Het is deel van het leerproces en ik neem het mee naar volgend jaar."

   

  Hangt er een opgave in de lucht? "Het is niet op. Ik ben sowieso van plan om de Giro uit te rijden", klinkt Evenepoel vastberaden.

   

  "Het is gewoon een opeenstapeling van inspanningen de afgelopen week. Die waren misschien iets te veel voor mijn lichaam op dit moment. We wisten dat het kon gebeuren. Je hoopt er niet op, maar als het er is, dan is het er."

  Ik voel dat het elke dag minder en minder wordt. Vandaag was het gewoon helemaal op toen het moest gebeuren. Het is een leerproces en ik neem het mee naar volgend jaar.

  Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step)

  "Werken voor Almeida: ik zal die rol even graag op mij nemen"

  Zal Remco Evenepoel de komende dagen dan nog iets proberen? Snipperdagen nemen en dan toch nog ergens toeslaan?

   

  "Ik sta op een halfuur en er is wat speling, maar ik moet eerst het gevoel afwachten. Als ik vermoeid aan de start sta, heeft het geen zin."

   

  "Als ik nu een paar dagen rustig kan doen en een rit kan uitkiezen, dan kan het. Maar nu staat Joao Almeida in de top 10. Hij heeft voor mij gewerkt en ik zal die rol even graag op mij nemen."

   

  "We wisten dat de Giro alle kanten uitkon, met mij en met Joao. Ik had een totale offday en dat is geen schande. Ik kijk nu vooruit en probeer deze Giro tot een goed einde te brengen."

   

  "Ik wil hier vooral goed uitkomen. Dat doe je niet als je over je limiet gaat. Dat is de tactiek van de volgende dagen", besloot Evenepoel, die vandaag zijn ouders langs het parcours zag staan. "Een knuffel vanavond zal deugd doen."

  Evenepoel bereikt de finish: