Egan Bernal heerst in ingekorte koninginnenrit, Evenepoel krijgt een draai om de oren

  Giro d'Italia: Rit 16
  wegwedstrijd Wegwedstrijdregen  3°Cdistance 153 km
  location 11:39: Sacile - 16:00: Cortina d'Ampezzo
  trophy Egan Bernal
  einde
  startfinish
  020406080100120153

   Daags voor de laatste rustdag heeft Egan Bernal (Ineos) nogmaals bewezen dat hij de enige koning te rijk is in deze Giro. De Colombiaan zette de ingekorte Dolomieten-etappe helemaal naar zijn hand. De rest kon enkel de schade opmeten.

   Bernal is sterker dan iedereen en rijdt alleen naar winst

   De 16e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Egan Bernal (24) is helemaal herboren na een kwakkeljaar. Zijn rug lijkt hem geen parten te spelen, in de bergen kent hij zijn gelijke niet. Vijf ritten voor het einde vullen wij de eindwinnaar al in.
   • Verrassing van de dag: Niet Aleksandr Vlasov, niet Simon Yates en ook niet Hugh Carthy: het is zowaar Damiano Caruso die de tweede positie claimt. Zijn achterstand bedraagt al 2'24", maar voor de gelegenheidskopman van Bahrein-Victorious is dat nu al een glansprestatie.
   • Opvallend: Remco Evenepoel zakte vandaag door het ijs en zijn klassement is helemaal naar de vaantjes. Overweegt Deceuninck-Quick Step om zijn Giro dinsdag op de rustdag te laten eindigen?
   • Overmorgen: Dinsdag wordt er niet gekoerst, woensdag wacht de volgende aankomst bergop.

   Tweede ritzege voor Egan Bernal

   Door het schrappen van de Passo Fedaia en de Passo Pordoi werd de koninginnenrit plots een prinsessenetappe, maar het peloton telde nog genoeg hongerige kroonprinsen om in de gietende regen de guidon vanonder te nemen. 

    

   Na de eerste van twee overgebleven cols bleven zes krijgers over. Vincenzo Nibali, Joao Almeida en Davide Formolo waren de ronkende namen in de kleine kopgroep en Ineos leek hen weer geen stokken in de wielen te steken. 

    

   EF had een andere visie en door hun sloopwerken waren de vluchters een vogel voor de kat. Maar op de Passo Giau zong kopman Hugh Carthy een toontje lager: een eerste prik van Egan Bernal werd nog geneutraliseerd, bij een tweede versnelling hapte hij naar adem. 

    

   Simon Yates was toen al gelost, Aleksandr Vlasov had zichzelf dan weer in de nesten gewerkt door een nukkig regenvestje. En van Remco Evenepoel was op 40 kilometer van de finish al geen sprake meer. Hij verloor 24 minuten.

    

   De maglia rosa was helemaal ontketend, nam de Cima Coppi (het dak van de Giro) fluitend voor zijn rekening en gleed richting Cortina d'Ampezzo naar zijn tweede ritzege in de Giro. Hij ontwaakt morgen op de rustdag met een stilaan geruststellende voorsprong in het klassement.

   "Uit respect voor de roze trui deed ik mijn jasje uit"

   Bernal deed voor de finish zijn regenjas nog uit. "Je wint niet elke dag een etappe in de roze trui", zei hij. "Dat is speciaal en ik wou het laten zien. Uit respect voor de trui."

    

   Wanneer besliste hij weg te rijden? "Ik wou iets bijzonders doen vandaag. Ik wou laten zien dat ik helemaal terug ben. De ploeg gelooft in mij."

    

   "Of ik last had van het weer? Het was wel zwaar, maar je moet mentaal sterk zijn in deze omstandigheden. Ik was klaar om pijn te voelen vandaag."

   Roze trui Bernal versnelt en laat de concurrentie achter

   Izagirre kan nog net bijsturen en komt er met de schrik vanaf

   Rituitslag Rit 16Rituitslag Rit 16

     naamploegresultaat
   1Egan BernalIGD4:22:41
   2Romain BardetDSM+27
   3Damiano CarusoTBV+27
   4Giulio CicconeTFS+1:18
   5Hugh CarthyEFN+1:19
   6João AlmeidaDQT+1:21
   7Aleksandr VlasovAPT+2:11
   8Gorka IzagirreAPT+2:31
   9Davide FormoloUAD+2:33
   10Tobias FossTJV+2:33