Egan Bernal heerst in ingekorte koninginnenrit, Evenepoel krijgt een draai om de oren

  Giro d'Italia: Rit 16einde
  3 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSacile - AankomstCortina d'Ampezzo -
  Afstand153 km
  020406080100120153

   Daags voor de laatste rustdag heeft Egan Bernal (Ineos) nogmaals bewezen dat hij de enige koning te rijk is in deze Giro. De Colombiaan zette de ingekorte Dolomieten-etappe helemaal naar zijn hand. De rest kon enkel de schade opmeten.

   Bernal is sterker dan iedereen en rijdt alleen naar winst

   De 16e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Egan Bernal (24) is helemaal herboren na een kwakkeljaar. Zijn rug lijkt hem geen parten te spelen, in de bergen kent hij zijn gelijke niet. Vijf ritten voor het einde vullen wij de eindwinnaar al in.
   • Verrassing van de dag: Niet Aleksandr Vlasov, niet Simon Yates en ook niet Hugh Carthy: het is zowaar Damiano Caruso die de tweede positie claimt. Zijn achterstand bedraagt al 2'24", maar voor de gelegenheidskopman van Bahrein-Victorious is dat nu al een glansprestatie.
   • Opvallend: Remco Evenepoel zakte vandaag door het ijs en zijn klassement is helemaal naar de vaantjes. Overweegt Deceuninck-Quick Step om zijn Giro dinsdag op de rustdag te laten eindigen?
   • Overmorgen: Dinsdag wordt er niet gekoerst, woensdag wacht de volgende aankomst bergop.

   Tweede ritzege voor Egan Bernal

   Door het schrappen van de Passo Fedaia en de Passo Pordoi werd de koninginnenrit plots een prinsessenetappe, maar het peloton telde nog genoeg hongerige kroonprinsen om in de gietende regen de guidon vanonder te nemen. 

    

   Na de eerste van twee overgebleven cols bleven zes krijgers over. Vincenzo Nibali, Joao Almeida en Davide Formolo waren de ronkende namen in de kleine kopgroep en Ineos leek hen weer geen stokken in de wielen te steken. 

    

   EF had een andere visie en door hun sloopwerken waren de vluchters een vogel voor de kat. Maar op de Passo Giau zong kopman Hugh Carthy een toontje lager: een eerste prik van Egan Bernal werd nog geneutraliseerd, bij een tweede versnelling hapte hij naar adem. 

    

   Simon Yates was toen al gelost, Aleksandr Vlasov had zichzelf dan weer in de nesten gewerkt door een nukkig regenvestje. En van Remco Evenepoel was op 40 kilometer van de finish al geen sprake meer. Hij verloor 24 minuten.

    

   De maglia rosa was helemaal ontketend, nam de Cima Coppi (het dak van de Giro) fluitend voor zijn rekening en gleed richting Cortina d'Ampezzo naar zijn tweede ritzege in de Giro. Hij ontwaakt morgen op de rustdag met een stilaan geruststellende voorsprong in het klassement.

   "Uit respect voor de roze trui deed ik mijn jasje uit"

   Bernal deed voor de finish zijn regenjas nog uit. "Je wint niet elke dag een etappe in de roze trui", zei hij. "Dat is speciaal en ik wou het laten zien. Uit respect voor de trui."

    

   Wanneer besliste hij weg te rijden? "Ik wou iets bijzonders doen vandaag. Ik wou laten zien dat ik helemaal terug ben. De ploeg gelooft in mij."

    

   "Of ik last had van het weer? Het was wel zwaar, maar je moet mentaal sterk zijn in deze omstandigheden. Ik was klaar om pijn te voelen vandaag."

   Roze trui Bernal versnelt en laat de concurrentie achter

   Izagirre kan nog net bijsturen en komt er met de schrik vanaf

   Rituitslag Rit 16Rituitslag Rit 16

     naamploegresultaat
   1Egan BernalIGD4:22:41
   2Romain BardetDSM+27
   3Damiano CarusoTBV+27
   4Giulio CicconeTFS+1:18
   5Hugh CarthyEFN+1:19
   6João AlmeidaDQT+1:21
   7Aleksandr VlasovAPT+2:11
   8Gorka IzagirreAPT+2:31
   9Davide FormoloUAD+2:33
   10Tobias FossTJV+2:33

   Fase per fase

   1. 16 uur 26. 25 minuten na Bernal bereikt Evenepoel de finish. .
   2. 16 uur 03. Yates: 2'36". .
   3. 16 uur 03. Volgens de RAI bereikt Remco Evenepoel de top van de Giau op 21 minuten van Bernal. .
   4. 16 uur 02. Vlasov op 2'10". .
   5. 16 uur 01. Bardet en Caruso finishen op net geen halve minuut. Dan zien we Almeida, Carthy en Ciccone op 1'18". .
   6. 16 uur 01. Bernal blinkt nog eens! Egan Bernal ritst zijn jasje open: hij zet zijn roze trui in de verf. De Colombiaan is outstanding en gaat met een zeer goed gevoel naar de rustdag. De eindzege is binnen, toch? .
   7. Laatste km. We hebben hem al een eeuwigheid niet meer in beeld gezien, maar Bernal is bijna binnen. . 15 uur 59.
   8. 15 uur 59. Caruso krijgt het gezelschap van Bardet. De Fransman komt verrassend sterk voor de dag. .
   9. 15 uur 57. Wie gehoopt had op een magische truc van Caruso, komt bedrogen uit. De Siciliaan verliest weer tijd: 40". .
   10. 15 uur 54. Nog 6 kilometer. Bernal moet nog 6 kilometer dalen. In de achtergrond zijn er nog wat positiewissels, maar ze zijn allemaal verliezers van de dag. Deze 16e etappe baart maar één winnaar. .
   11. 26". Mijdt Bernal de risico's in de mistige afdaling of is Caruso ijzersterk? De Italiaan maakt terrein goed. Nog 8 kilometer. . 15 uur 51.
   12. 15 uur 50.
   13. 15 uur 49. Nog 10 kilometer. Yates daalt blijkbaar beter dan dat hij klimt. De Brit komt dichter bij Vlasov, weliswaar op 2 minuten van Bernal. .
   14. 15 uur 46. We willen u niet ontgoochelen, maar ons samenvattingsprogramma zal niet al te lijvig zijn, vrezen we. De RAI slaagt er namelijk al een tijd niet meer in om beelden door te sturen. Bernal moet nog zo'n 12 kilometer dalen. .
   15. 15 uur 44. De rekeningen lopen zeer hoog op: Vlasov op 2'10", Yates op 2'50". .
   16. 15 uur 41. De verschillen op de top: Caruso op 45", Bardet op 1'13", Ciccone, Carthy en Almeida op 1'30". .
   17. Passo Giau. De Cima Coppi is voor Bernal. Hij pakt 50 punten en kan deze week ook een gooi doen naar het blauw. De roze en de witte trui heeft hij al op zak.  . 15 uur 40.