Wint Villarreal de Europa League? "Af en toe heeft voetbal nood aan mooi sprookje"

  Villarreal neemt het in de finale van de Europa League op tegen Manchester United.

  In de Europa League krijgen we uiteindelijk geen Engelse finale maar wel een duel tussen Manchester United en Villarreal. In een speciale aflevering van De Tribune blikken Sporza-voetbaljournalisten Peter Vandenbempt en Aster Nzeyimana vooruit naar de match van morgenavond in Gdansk in Polen.

  "Emery is de Koning Midas van de Europa League"

  "Het is met ongelooflijk veel sympathie dat ik Villarreal verwelkom in de finale", is Vandenbempt enthousiast in De Tribune. "Af en toe heb je nood aan een mooi sprookje in het voetbal en dit is er dan zo een."

   

  "Villarreal is een ploeg die al vele jaren veel lof krijgt voor een gezond beleid, goeie transfers, het ontwikkelen van spelers, behoorlijk goed voetbal, ... Het doet mee in de subtop van de Primera Divison. En nu kunnen ze geschiedenis schrijven. Ik kan me inbeelden wat dat losmaakt in dat stadje. Dan kan voetbal nog wel eens heel erg mooi zijn."

   

  "Er woont daar maar 50.000 man, hé", weet Aster Nzeyimana. "Daar vul je het Emirates-stadion niet eens mee."

   

  Vandenbempt: "En er is ook niets af te dingen op hun finaleplaats. Ze zijn nog ongeslagen in deze Europa League met 12 zeges in 14 matchen. Carlos Bacca is daar ook weer boven water gekomen en Villarreal kan heel goed verdedigen met het duo Albiol en Pau Torres."

   

  "En Unai Emery is toch de Koning Midas van de Europa League."

  "United strompelt naar het einde van het seizoen"

  Aan de overzijde staat Manchester United. "Voor trainer Solskjaer is het zijn 1e finale, maar dat moet geen nadeel zijn", vertelt Nzeyimana. "Hij moet ze er niet zelf instampen. En zijn ploeg heeft wel veel ervaring met bijvoorbeeld een Pogba."

   

  Vandenbempt: "Solskjaer kan beter doen dan niemand minder dan Alex Ferguson. Die won zijn eerste trofee pas in zijn 4e seizoen, een FA Cup. Voor Solskjaer is dit het 3e jaar."

   

  Een nadeel voor United is misschien wel hun drukke programma. "Ze strompelen naar het einde van het seizoen, met 5 matchen op 12 dagen", vertelt Nzeyimana. "We hebben al drukke schema's gezien, maar dat tart elke verbeelding. En bijvoorbeeld tegen Liverpool in de competitie merkte je het ook. Ze probeerden druk te zetten, maar dat moet dan wel met iedereen samen. En dat lukte niet meer. Misschien kunnen ze er nog één kunstje uitpersen in deze finale."

  United is een Engelse ploeg en als je weet dat de nationale ploeg de voorbije 20 jaar een gigantisch probleem had tussen de palen, zou ik het wel weten.

  Vandenbempt: "Ze hebben ook te lijden onder de afwezigheid van de geblesseerde Harry Maguire. United is toch ook een ploeg die uitgaat van de organisatie en dat gat zullen ze moeten dichten."


  Wie zal er in doel staan? "David De Gea", weet Nzeyimana. "En dat is heel slecht nieuws voor Henderson. Die heeft nu een seizoen verloren. Hij heeft gekozen om ervoor te gaan omdat er veel vraagtekens waren bij De Gea, maar die zijn weg."

   

  Vandenbempt: "Dat zijn twee grootverdieners en het lijkt me geen goed idee zo twee eerste doelmannen. United is een Engelse ploeg en als je weet dat de nationale ploeg de voorbije 20 jaar een gigantisch probleem had tussen de palen, zou ik het wel weten. Voor toekomst van de club en het land."

  Een voorspelling?

  De voorspellingen zijn in De Tribune steevast voor Peter Vandenbempt. "Als je kijkt naar de kwaliteit die United tussen de lijnen kan brengen, dan is het in principe veel te sterk. Maar een walk-over wordt het ook niet. United is torenhoog favoriet, maar onderschat Villarreal niet."

   

  "Maar ik zit thuis en ik zal voor Villarreal supporteren en rechtveren als Emery de beker kan kussen, maar ik denk het niet. En dan zal het voor mij ook goed zijn."

  Download de podcast van De Tribune