Max Mosley, legendarische FIA-baas en "broer" van Bernie Ecclestone, is overleden

  Max Mosley

  De autosport heeft een grote naam verloren. Max Mosley, meer dan 15 jaar voorzitter van de Internationale Autombielfederatie, is op 81-jarige leeftijd overleden. "Max was als een broer voor mij", zei Bernie Ecclestone.

  Max Mosley maakte zijn naam in de autosport. Hij was een rijder in de jaren 60, stond mee aan de wieg van de legendarische renstal March in 1969 en belandde als jurist uiteindelijk in de bestuursorganen van de autosport.

   

  In 1991 werd hij de voorzitter van de FIA (Internationale Automobielfederatie) en kwam hij eigenlijk ook als co-organisator aan het hoofd van de Formule 1 terecht. Samen met zijn vriend Bernie Ecclestone bepaalde hij alles in de F1.

   

  "Max was net als familie voor mij. We waren net broers. Op een manier ben ik blij, want hij heeft te lang geleden", reageerde Bernie Ecclestone, voormalig CEO van de Formula One Group. 

   

  Mosley gaf in 2009 het stokje van voorzitter van de FIA door aan de Fransman Jean Todt. Mosley, die kanker had, overleed op 81-jarige leeftijd.

  Tabloids, seksfeestje en de Britse Unie van Fascisten

  In juli 2008 won Max Mosley een rechtszaak tegen News of the World. De intussen verdwenen Britse tabloid moest een schadevergoeding van 76.000 euro aan Mosley betalen nadat het foto's en een video had gepubliceerd waarop te zien was dat hij deelnam aan een sadomasochistisch seksfeest.

   

  De rechter oordeelde dat de publicatie een inbreuk was op Mosley's privacy. Bovendien bleken de beweringen van News of the World dat het om een "nazi-orgie" ging niet te kloppen. Na die zaak zette Mosley zich in voor een striktere regulering van de pers.

   

  Die nazi-connectie was er natuurlijk niet zomaar. Max was de jongste zoon van Oswald Mosley, die in het begin van de jaren 1930 de Britse Unie van Fascisten oprichtte.

  Bernie Ecclestone (l) en Max Mosley (r) bepaalden lange tijd alles in de F1.