Winnaar belangrijkste paardenrace test positief, eigenaar wijst naar "menselijke urine op hooi"

  Links Kentucky Derby-winnaar Medina Spirit met jockey John Velazquez

  Opschudding in de paardenwereld. Het top-paard Medina Spirit, dat eerder deze maand de gerenommeerde Kentucky Derby won, testte na afloop positief op een verboden middel. Zijn veelbesproken trainer Bob Baffert verdedigt zich.

  De paardensport davert op zijn grondvesten. Medina Spirit zou pas het tweede paard zijn dat als winnaar geschrapt wordt op de erelijst van de 147 jaar oude paardenrace. Uit de resultaten van de dopingtest bleek dat het paard het dubbele van de toegestane waarde betamethason, een ontstekingsremmer, in zijn bloed had. 

   

  Voor jockey John Velazquez was het nochtans zijn tweede opeenvolgende zege, trainer Bob Baffert pakte een 7e overwinning - een record. Maar de geschiedenisboeken lijken nu plaats te moeten maken voor de schandboeken.

  Verkouden stalknecht

  Het is niet de eerste keer dat trainer Bob Baffert in een storm terechtkomt. Voor de flamboyante Amerikaan is het al de 5e keer dat één van zijn paarden positief testte in het voorbije jaar. In totaal staat de teller zelfs al op minstens 31. 

   

  Maar de trainer laat zich allerminst zomaar beschuldigen. "We leven in een nieuwe wereld", counterde hij de kritiek. "De paarden zitten niet in een afgesloten bubbel, maar een open stal. Mensen raken ze aan, dus er zijn veel manieren waarop paarden gecontamineerd kunnen geraken. Zeker omdat er getest wordt met belachelijke drempelwaarden."

  Een stalknecht die hoestsiroop nam, plaste op het hooi. Dat het paard vervolgens heeft opgegeten.

  Trainer Bob Baffert

  Baffert beweert overigens al te weten hoe het paard positief testte. Volgens hem zou een zieke stalknecht, die hoestsiroop nam, geürineerd hebben in de stal van het paard. En vervolgens zou het paard dat vuile hooi opgegeten hebben. Opvallend: een jaar eerder haalde Baffert hetzelfde excuus aan, toen een ander paard positief testte.

  De veelbesproken trainer Bob Baffert

  Gedopeerde paarden zijn al langer een probleem in de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid besliste daarop ook om een nieuwe dopingwet in te voeren. Op 1 juli 2022 moet de 'Horseracing Integrity and Safety Act' actief worden, die dopingzondaars veel steviger aanpakt.