Stuurt blindedarm zomer Van Aert in de war? "Zal 2 à 3 weken niet intensief kunnen fietsen"

  Van Aert zal even niet op een fiets of een troon zitten.

  Het raakte een beetje ondergesneeuwd door de actualiteit vanuit de Ronde van Italië en de wereldbeker mountainbike in Albstadt, maar Wout van Aert is even out door een blindedarmoperatie afgelopen weekend. En die operatie zou wel eens een grotere impact kunnen hebben op de renner en zijn programma dan algemeen wordt ingeschat.

  Wout Van Aert was vorige vrijdag afgereisd naar Spanje om in de Sierra Nevada aan de voorbereiding van zijn drukke zomer met de Tour, de Spelen en het WK in eigen land, te beginnen. Maar hij werd onwel, keerde terug en ’s avonds nog werd in het ziekenhuis van Herentals zijn blindedarm operatief verwijderd. 

   

  Van Aert had kunnen kiezen voor een behandeling met antibiotica, maar hij koos meteen voor een operatie. Sportarts Tom Teulingkx, heel actief bij Cycling
  Vlaanderen en voorzitter van de Vereniging van sport- en keuringsartsen, vindt dat een logische keuze. 

   

  “Een blindedarmontsteking komt out of the blue. Het is niet zomaar een ontsteking aan de duim of de vinger. Met antibiotica, meestal via een infuus, kan je de ontsteking afremmen maar de kans is reëel dat je de ontsteking niet onder controle krijgt en dat je dan naar een abces of zelfs een perforatie evolueert. Dat kan levensbedreigend zijn. Een operatie is ingrijpender, maar is beter want je verwijdert meteen het ontstoken stukje darm.”

  Coach Lamberts: "De Sierra Nevada is niet meteen meer aan de orde"

  Maar zo’n operatie heeft dus een stevige impact op het lichaam. Een impact die groter is dan Van Aert wellicht had verwacht. Marc Lamberts, de coach van Van Aert, hoorde hem vanochtend voor het eerst. “Wout had in eerste instantie gedacht dat hij over een paar dagen naar de Sierra Nevada zou kunnen afreizen, maar dat is niet aan de orde”, zegt Lamberts. 

   

  “Het is allemaal nog heel vers. De impact van de operatie is wellicht groter dan
  Wout had gedacht, maar hij beseft dat het geen nut heeft om zich suf te piekeren. We hebben afgesproken dat hij het advies van ploegarts Peter Verstappen moet volgen, van de specialist die de ingreep heeft gedaan en van
  ploegleider Merijn Zeeman bij Jumbo-Visma." 

   

  "Het is maar logisch dat hij geen gekke dingen gaat doen. We moeten niet panikeren, rustig onze tijd nemen en desnoods bijsturen."

  We moeten niet panikeren, rustig onze tijd nemen en desnoods bijsturen.

  Marc Lamberts

  "Hij zal 2 tot 3 weken niet intensief kunnen fietsen"

  En dat bijsturen zou wel eens kunnen betekenen dat Van Aert niet zal kunnen deelnemen aan de Dauphiné, de Franse rittenkoers die op 30 mei begint en waar hij vorig jaar de eerste rit won. Sportarts Teulingkx weet dat Van Aert tijd nodig zal hebben om te herstellen van de operatie.

   

  “Vroeger werd er echt gesneden. Een laparoscopische ingreep zoals nu is minder ingrijpend, maar het spierweefsel is wel aangetast. En er worden wel drie gaatjes gemaakt. Om lucht in de buikholte te brengen en om de camera en de instrumenten voor de ingreep binnen te brengen. Die gaatjes moeten na afloop dichtgroeien, de wonden moeten genezen, dat duurt toch een tiental dagen."

  Je hebt in feite een spierscheur op drie plaatsen. Voor wielrenners zijn de buikspieren erg belangrijk om een prestatie te leveren. 

  “Dan komt het moeilijke gedeelte want de spier moet ook herstellen. Je hebt in feite een spierscheur op drie plaatsen. Voor wielrenners zijn de buikspieren erg belangrijk om een prestatie te leveren. Dat geldt zeker voor tijdrijders en klimmers. Je moet er rekening mee houden dat je zeker 2 tot 3 weken niet intensief kunt fietsen."


  "Een topsporter herstelt vaak sneller dan iemand anders, maar hier is er geen verschil. Dit heeft tijd nodig en in deze fase van het seizoen is dit dus allerminst goed nieuws. Je zit met het herstel van het spierweefsel en, niet te vergeten, van het immuunsysteem na de infectie. Als alles goed gaat moet je toch op 3 weken revalidatie rekenen."


  "En dat is een streep door de rekening. Wout zat op het einde van zijn rustperiode. Nu maakt hij dit mee, het zal voor zijn begeleiding zaak zijn om goed te plannen. Niet simpel."