Belgisch roeiduo wil in Tokio mooi afsluiten: “We zijn medaille-outsider”

  De Belgian Sharks: Tim Brys (links) en Niels Van Zandweghe (rechts).

  Waar zijn Tim Brys en Niels Van Zandweghe? Het Belgische roeiduo is de laatste tijd steevast terug te vinden op het Boudewijnkanaal tussen Brugge en Zeebrugge. Daar roeien ze op en af met één doel: een olympische medaille in Tokio. 

  De Olympische Spelen moeten dé apotheose van Tim Brys en Niels Van Zandweghes 6-jarige samenwerking worden. Na Tokio slaan ze beiden hun eigen weg in.

   

  Het roeiduo is al zeker van een olympisch ticket in de lichte dubbeltwee en reist met gezonde ambities af naar de Spelen.

   

  "We zitten in een comfortabele positie als outsider. De tegenstand zal altijd rekening moeten houden met ons", vertelt Brys aan Sportweekend.

  De tegenstand zal altijd rekening moeten houden met ons

  Tim Brys, Belgian Shark

  Het ideale scenario? "Als we alletwee stikkapot over de streep roeien én we kunnen met de hand op het hart zeggen dat het de beste race van ons leven was, mogen we content zijn", legt Van Zandweghe uit.

  Drie man is scheepsrecht?

  Zes jaar geleden werden Brys en Van Zandweghe samen in een boot gezet. Sindsdien vormen ze een vast duo, dat haast dagelijks samen te water gaat. 

   

  Samen met coach Frank Claes vormen ze een compact en hecht team. Hun grootste troef: complementariteit. De ene een rastalent, de andere een werkpaard.

   

  “Tim is zeer sterk én bovendien ook een echt rastalent. Hij voelt de boot goed. Het is een plezier om met hem te roeien”, vertelt Van Zandweghe.

   

  Brys kaatst de lofbal feilloos terug naar zijn makker: "Niels is een werkpaard. Hij gaat altijd tot het uiterste op training. Hij stuwt me ook vooruit met zijn winnaarsmentaliteit."

  "Als roeier moet je dieper dan het uiterste gaan"

  Roeien wordt getipt als dé lastigste sport die er bestaat. Brys vertelt dan ook dat je als roeier de capaciteiten moet hebben om dieper dan het uiterste te gaan.  

   

  Maar daar stopt het niet. Naast de fysieke tol, is het ook een mentaal spelletje. Zeker wanneer de weergoden hen niet gunstig gezind zijn: “Als je wakker wordt met half omvergewaaide bomen zakt de "goesting" al snel in je schoenen" geeft Van Zandweghe toe.

  Na wat mopperen en vloeken gaan we toch altijd het water op. We hebben een olympisch doel voor ogen

  Tim Brys, Belgian Shark

  "Maar dat blijft dan bij wat mopperen en vloeken. Want uiteindelijk gaan we toch altijd het water op. We hebben een doel voor ogen. We willen top zijn in Tokio", besluit Brys.

  Bekijk de reportage in Sportweekend: