Atleten zullen in Tokio elke dag getest worden, toeristische uitstapjes zijn niet toegestaan

  De gouverneur van Tokio toont het 'playbook' voor de atleten.

  De atleten die in de zomer zullen deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio mogen zich opmaken voor een dagelijkse coronatest. Dat staat in de strikte regels die vandaag zijn bekendgemaakt. Een beslissing over eventuele toeschouwers in de tribunes is uitgesteld tot in juni.

  Dagelijkse testen, mondmaskers en geen toeristische uitstapjes

  De atleten op de Olympische Spelen in Tokio, komende zomer tussen 23 juli en 8 augustus, zullen dagelijks getest worden op het coronavirus. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zopas bekend. Oorspronkelijk was het plan om om de 4 dagen de atleten te testen, maar het protocol is vandaag aangepast.

   

  Het begint zelfs vroeger. Al voor hun reis naar Tokio moet iedereen twee negatieve testen kunnen voorleggen. Daarnaast moeten de deelnemers ook locatieapps downloaden en hun planning zo goed mogelijk doorspelen.

   

  De verstrenging werd woensdag gelijktijdig gelanceerd met de nieuwe 'Playbooks', de handleidingen met strikte coronamaatregelen voor alle aanwezigen op de Spelen. 


  De atleten zullen in Tokio ook zo vaak mogelijk een mondmasker moeten dragen. Enkel om te eten, te slapen, te drinken of tijdens een interview mag het kapje af. Sporten mag uiteraard zonder.

   

  Deelnemers moeten zo veel mogelijk in hun olympische bubbel blijven. Toeristische uitstapjes, shoppen in de stad of horecabezoek zijn niet toegelaten. Ook het openbaar vervoer is niet (meteen) toegelaten.

  Topturnster Nina Derwael zal haar mondmasker vaak moeten dragen in Tokio.

  Regels overtreden = uitsluiting

  IOC-voorzitter Thomas Bach noemde de 'Playbooks' "een teken van solidariteit en respect van de olympische gemeenschap voor de Japanse gastheer". Wie zich niet aan de regels houdt, kan zijn toegangsbewijs verliezen en wordt zo uitgesloten van de Spelen.

   

  Van een afgelasting wil Seiko Hashimoto, de voorzitter van het organisatiecomité niet weten. "We hebben eerder al beslist om de Olympische Spelen te laten doorgaan, nu bespreken we hoe we die zullen organiseren."

  Vaccinatie hoeft niet

  Een inenting tegen het coronavirus is niet verplicht voor deelname aan de Olympische Spelen. "Omdat niet elk land over vaccins beschikt", luidt de redenering van het IOC.

  Het handboek voor een veilige editie van de Olympische Spelen.

  "We kunnen niet uitsluiten dat er geen fans zullen zijn"

  Het IOC gaf ook mee dat de beslissing over de aan- of afwezigheid van Japanse fans bij de Spelen verschoven werd naar juni. "We moeten in juni de beslissing nemen om de voorbereidingen niet te verstoren", zei Hashimoto.

   

  "Tribunes vol met supporters tijdens de Olympische Spelen lijkt me nu moeilijk. Op dit moment mogen we niet uitsluiten dat er helemaal geen fans zullen zijn." 

   

  Eerder werd al bekendgemaakt dat buitenlandse fans niet welkom zijn bij de Spelen. In Tokio en 3 andere Japanse departementen werd zondag een derde noodtoestand uitgeroepen vanwege het toenemend aantal coronagevallen.

  De gouverneur van Tokio, IOC-voorzitter Bach en de voorzitter van het organisatiecomité in een videoconferentie.