Ga naar de inhoud

UEFA-voorzitter: "Spelers in Super League worden geweerd van EK's en WK's"

De Europese voetbalbond UEFA slaat hard terug na de aankondiging van 12 topclubs om met de Super League een eigen Europese competitie op te richten. "Er wordt in het gezicht van de voetballiefhebbers gespuwd", zegt voorzitter Aleksander Ceferin.

Twaalf Europese topclubs hebben geen interesse meer in de Champions League en richten hun eigen Europese Super League op. Het nieuws kwam bij de Europese voetbalbond binnen als een oorlogsverklaring.

 

"Het is een beschamend voorstel, met hebzucht als enige drijfveer", vindt Ceferin. "Er wordt in het gezicht van de voetballiefhebbers gespuwd."

 

Maar de UEFA aarzelt niet om terug te slaan met harde maatregelen. "We kijken nog steeds met onze advocaten welke stappen we zullen ondernemen, maar we zullen alle mogelijke strafmaatregelen gebruiken."

 

"Spelers die deelnemen aan de Super League zullen niet mogen deelnemen aan het EK of WK en zullen niet meer mogen uitkomen voor hun nationale ploeg", waarschuwt Ceferin nog.

 

Als Manchester City, Inter en Real Madrid doorzetten met hun plannen, zouden Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Eden Hazard en Thibaut Courtois dus niet meer mogen uitkomen voor de Rode Duivels.

Uithaal naar voorzitters: "Er werken slangen bij ons"

Ceferin haalde ook hard uit naar de initiatiefnemers van het voorstel. Vooral Juventus-voorzitter Andrea Agnelli en Manchester United-voorzitter Ed Woodward krijgen een veeg uit de pan.

 

"Ik heb nog nooit iemand zo volhardend zien liegen als Agnelli", aldus Ceferin. "Ik sprak hem zaterdag nog en hij deed toen alle geruchten af als leugens. Door hebzucht verdwijnen blijkbaar alle menselijke waarden."

 

"We wisten niet dat er slangen zo dicht bij ons werkten, maar nu zijn onze ogen opengegaan.  Ik ben in mijn jaren als strafrechtadvocaat nooit zulke personen tegengekomen. Woodward belde me zaterdag nog om te zeggen dat hij heel tevreden is."

Hervorming Champions League in 2024

Als reactie op de plannen van de 12 Super League-clubs heeft de UEFA het licht op groen gezet voor een ingrijpende hervorming van de Champions League.

 

Vanaf het seizoen 2024-2025 starten niet langer 32, maar wel 36 clubs in de groepsfase van het kampioenenbal. De poulefase wordt vervangen door een mini-kampioenschap.