Mignolet: "Het schot van Lokonga gaat op 100 keer 99 keer opnieuw binnen"

  Simon Mignolet in de studio van De Tribune.

  In onze podcast De Tribune mag elke gast bij het begin van het programma zijn sportmoment van de week kiezen. Simon Mignolet koos opvallend genoeg voor het winnende doelpunt van Sambi Lokonga zondagavond tegen Club Brugge. "Als ik zo een curve kan inschatten, denk ik niet dat ik doelman was, maar waarzegger", zei Mignolet.

  Download de podcast van De Tribune

  De curve van de bal

  Het schot van Sambi Lokonga in de topper tussen Anderlecht en Club Brugge was volgens verschillende fans, journalisten en analisten verrassend, maar niet onhoudbaar voor Simon Mignolet. Daar wou Mignolet zich even tegen verdedigen.

   

  "Omdat ik in het middelpunt van wat kritiek stond, vond ik het logisch om voor die tegengoal te kiezen als moment", zei Mignolet. "Zoals altijd heb ik na de match mijn wedstrijd samen met de keeperstrainer geanalyseerd. Mijn conclusie vandaag was: als die bal nog 100 keer op doel wordt getrapt, gaat hij opnieuw 99 keer binnen."

   

  "Dat klinkt misschien bizar, maar ik weet hoe die bal naar me toevloog en welke curve de bal maakte. Als ik zo een curve kan inschatten, denk ik niet dat ik doelman was, maar waarzegger."

  Ik geraakte nog bij de bal, dat vind ik een bewijs dat ik wel op de juiste plaats gepositioneerd stond, maar ik kon niet meer genoeg kracht zetten om de bal te deviëren.

  "Ik had een goed beeld op de bal en verkeek me ook niet, maar ik reageerde op de manier waarop de bal vloog. Eerst ging de bal rechts, laat ons zeggen op een meter van mij, dus zette ik een stap naar rechts. Dan ging de bal twee of drie meter naar links en kon ik me nog corrigeren. Maar dan ging de bal ook nog naar beneden en botste hij voor me. En dat met kracht."


  "Dat moet je Sambi Lokonga geven, hij trapte goed op doel. Ik geraakte wel nog bij de bal, dat vind ik een bewijs dat ik wel op de juiste plaats gepositioneerd stond, maar ik kon niet meer genoeg kracht zetten om de bal - die al heel dichtbij was op dat moment - te deviëren naast het doel."


  "De kritiek begrijp ik wel, want als ik de beelden voor het eerst zag, was mijn eerste reactie ook dat die bal niet binnen mocht. Alleen weet ik wat er effectief gebeurde en als je de beelden achteraf van achter het doel ziet, accepteer je gewoon dat het heel moeilijk is om die bal tegen te houden."

  "We proberen te trainen op zwabberballen"

  Het schot van Sambi Lokonga behoort tot de categorie "zwabberballen". Doelmannen zien dat soort ballen steeds vaker op zich afkomen. "Dat komt niet alleen door de soort ballen waarmee gespeeld wordt, maar ook door de manier waarop spelers trappen", zei Simon Mignolet nog.

   

  Vraagt hij dan aan pakweg Noa Lang op training om bewust "zwabberballen" te trappen? "We proberen dat met de keeperstrainer te doen en hebben nu ook een ballenmachine waarmee je daarop probeert te trainen."

   

  "Maar een curve zoals zondag kan je niet voorkomen en inschatten. Je reageert gewoon op wat je ziet dus zet je een stap naar rechts en dan geraak je nooit meer op tijd terug."

   

  "Eerder in de wedstrijd was er een soortgelijke fase met een schot van Anouar Ait El Hadj dat ook zwabberde, maar de bal bleef wel in dezelfde as en ging niet twee meter links of rechts van mij af."